JANUAR

Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić putuju u Brisel kao premijer i predsednik Srbije. Napetosti već rastu imajući u vidu da se u maju Nikoliću završava predsednički mandat i da se očekuju redovni predsednički izbori.

FEBRUAR

Gotovo je izvesno da premijer i lider SNS Aleksandar Vučić ima ambicija da se kandiduje na predsedničkim izborima, iako je želju za drugi mandat izrazio i Tomislav Nikolić.

MART

Saša Janković je dao ostavku na mesto zaštitnika građana i rešio da uđe u predsedničku trku u čemu ga je podržao veliki broj javnih ličnosti. Među njima je bio i pop pevač Vlado Georgijev kome je ubrzo odložen koncert na trgu u Smederevu.

APRIL

Lider SNS i dotadašnji premijer Aleksandar Vučić pobedio je na predsedničkim izborima.

MAJ

U javnosti se spekuliše koga će Vučić sada izabrati da ga nasledi na mestu premijera. Ocene su bile, ko god da bude, da će budući premijer biti samo „fikus“ u Vladi Srbije.

JUN

Najavljen početak radova na beogradskom trgu Slavija i izgradnja velike muzičke fontane na kružnom toku.

Srbija dobija prvu ženu i prvu gej osobu na čelu Vlade – Anu Brnabić, što se našlo tih dana kao vest i u mnogim svetskim medijima.

JUL

Nova premijerka izjavila je za Blumberg da ako Srbija bude morala da bira između EU i Rusije da će izabrati EU. Ubrzo potom, umesto demantija, domaća javnost saznaje sa ruske strane da je Brnabić predala transkript tog razgovora ruskom ambasadoru u Srbiji kako bi demantovala te tvrdnje, što je dočekano oštrim reakcijama u Srbiji.

AVGUST

Televizija Pink i dalje je sredstvo za obračun sa političkim neistomišljenicima, odnosno svima onima koji kritikuju rad vlasti. Ministri u vladi i sam predsednik Srbije, ipak, su redovni gosti u njihovim emisijama.

SEPTEMBAR

Vlada Srbije podržala je predstavnike Srbe sa Kosova da uđu u novu kosovsku vladu koju će predvoditi Ramuš Haradinaj, a za kojim je Srbija raspisala poternicu zbog ratnih zločina.

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK objavila je da je ministar odbrane stan kupio novcem tetke iz Kanade i da je novac u Srbiju prebacivao u turama. Vulinova partija Pokret socijalista, umesto odgovora, uzvratila je nizom uvredljivih saopštenja na račun urednika Krika, a premijerka je rekla da razume „emotivnu reakciju“ Vulina.

OKTOBAR

Glavni „branilac“ vlasti i kritičar opozicije i nezavisnih medija na društvenim mrežama je Nebojša Krstić, nekadašnji savetnik Borisa Tadića u vreme kada je on bio predsednik Srbije.

NOVEMBAR

U Srbiji je formirana Grupa za slobodu medija nakon gašenja lokalnog nedeljnika Vranjske zbog ekonomskih pritisaka. Grupa je imala niz akcija kojima je ukazivala na postojanje medijskog mraka u zemlji.

DECEMBAR

Na skupštinskom odboru došlo je do rasprave između predstavnika SNS i Dveri nakon čega je lider Dveri Boško Obradović nasrnuo na naprednjaka Aleksandra Martinovića kompjuterskim mišem.

Bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas najavio je da će se na proleće kandidovati ponovo za tu funkciju, a istog dana predstavnici vlasti objavili su više saopštenja sa negativnim reakcijama i optužbama na račun Đilasa.