Karikature Predraga Koraksića Koraksa svakodnevno u dnevnom listu Danas oslikavaju političku i društvenu realnost u Srbiji. Portal Danasa izabrao je karikature iz prethodne godine, koje su na neki način obeležile događaje iz 12 prethodnih meseci.

JANUAR

Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić putuju u Brisel kao premijer i predsednik Srbije. Napetosti već rastu imajući u vidu da se u maju Nikoliću završava predsednički mandat i da se očekuju redovni predsednički izbori.

Kako je Koraks video 2017. godinu? 1

FEBRUAR

Gotovo je izvesno da premijer i lider SNS Aleksandar Vučić ima ambicija da se kandiduje na predsedničkim izborima, iako je želju za drugi mandat izrazio i Tomislav Nikolić.

Kako je Koraks video 2017. godinu? 2

MART

Saša Janković je dao ostavku na mesto zaštitnika građana i rešio da uđe u predsedničku trku u čemu ga je podržao veliki broj javnih ličnosti. Među njima je bio i pop pevač Vlado Georgijev kome je ubrzo odložen koncert na trgu u Smederevu.

Kako je Koraks video 2017. godinu? 3

APRIL

Lider SNS i dotadašnji premijer Aleksandar Vučić pobedio je na predsedničkim izborima.

Kako je Koraks video 2017. godinu? 4

MAJ

U javnosti se spekuliše koga će Vučić sada izabrati da ga nasledi na mestu premijera. Ocene su bile, ko god da bude, da će budući premijer biti samo „fikus“ u Vladi Srbije.

Kako je Koraks video 2017. godinu? 5

JUN

Najavljen početak radova na beogradskom trgu Slavija i izgradnja velike muzičke fontane na kružnom toku.

Kako je Koraks video 2017. godinu? 6

Srbija dobija prvu ženu i prvu gej osobu na čelu Vlade – Anu Brnabić, što se našlo tih dana kao vest i u mnogim svetskim medijima.

Kako je Koraks video 2017. godinu? 7

JUL

Nova premijerka izjavila je za Blumberg da ako Srbija bude morala da bira između EU i Rusije da će izabrati EU. Ubrzo potom, umesto demantija, domaća javnost saznaje sa ruske strane da je Brnabić predala transkript tog razgovora ruskom ambasadoru u Srbiji kako bi demantovala te tvrdnje, što je dočekano oštrim reakcijama u Srbiji.

Kako je Koraks video 2017. godinu? 8

AVGUST

Televizija Pink i dalje je sredstvo za obračun sa političkim neistomišljenicima, odnosno svima onima koji kritikuju rad vlasti. Ministri u vladi i sam predsednik Srbije, ipak, su redovni gosti u njihovim emisijama.

Kako je Koraks video 2017. godinu? 9

SEPTEMBAR

Vlada Srbije podržala je predstavnike Srbe sa Kosova da uđu u novu kosovsku vladu koju će predvoditi Ramuš Haradinaj, a za kojim je Srbija raspisala poternicu zbog ratnih zločina.

Kako je Koraks video 2017. godinu? 10

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK objavila je da je ministar odbrane stan kupio novcem tetke iz Kanade i da je novac u Srbiju prebacivao u turama. Vulinova partija Pokret socijalista, umesto odgovora, uzvratila je nizom uvredljivih saopštenja na račun urednika Krika, a premijerka je rekla da razume „emotivnu reakciju“ Vulina.

Kako je Koraks video 2017. godinu? 11

OKTOBAR

Glavni „branilac“ vlasti i kritičar opozicije i nezavisnih medija na društvenim mrežama je Nebojša Krstić, nekadašnji savetnik Borisa Tadića u vreme kada je on bio predsednik Srbije.

Kako je Koraks video 2017. godinu? 12

NOVEMBAR

U Srbiji je formirana Grupa za slobodu medija nakon gašenja lokalnog nedeljnika Vranjske zbog ekonomskih pritisaka. Grupa je imala niz akcija kojima je ukazivala na postojanje medijskog mraka u zemlji.

Kako je Koraks video 2017. godinu? 13

DECEMBAR

Na skupštinskom odboru došlo je do rasprave između predstavnika SNS i Dveri nakon čega je lider Dveri Boško Obradović nasrnuo na naprednjaka Aleksandra Martinovića kompjuterskim mišem.

Kako je Koraks video 2017. godinu? 14

Bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas najavio je da će se na proleće kandidovati ponovo za tu funkciju, a istog dana predstavnici vlasti objavili su više saopštenja sa negativnim reakcijama i optužbama na račun Đilasa.

Kako je Koraks video 2017. godinu? 15

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Kako je Koraks video 2017. godinu?”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.