Kako smanjiti broj pušača među đacima? 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Kako smanjiti broj pušača među đacima? 2Na naslovnoj strani lista Vreme mesto zauzima vest da pruge u Engleskoj čuva 60.000 ljudi. U celoj Engleskoj pooštrene su mere opreznosti na železničkoj pruzi.

Navodi se da je tajna obaveštajna služba dobila neka obaveštenja o mogućnosti sabotaže. Sada čak i čuvari pasivne odbrane ne mogu bez pratnje železničkog osoblja obilaziti prugu.

Ponovo se javljaju težnje kod Hrvata da se jezikom što više udalje od Srba. Uprkos pokušaju izjednačavanja ova dva jezika u Hrvatkoj već godinama postoji krug ljudi, pa i čitava škola koja se trudi da stvori poseban hrvatski književni jezik.

Kako se navodi “Hrvatsko sveučilišno društvo” izabralo je odbor za “izgradnju i uspostavljanje hrvatskog jezika”. Plan je da ovaj odbor sprovede akciju skupljanja lingvista radi sabiranja jezičkog blaga pa da se nakon toga počene izdavati hrvatski rečnik.

List Vreme piše da je na današnji dan pre osamdeset godina umro otac Gavrila Principa. Kako se navodi, “otac našeg nacionalnog heroja i mučenika je bio čestit čovek. Umro je u svojoj 89. godini.”

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Generalna inspekcija za luke i plovidbu zabranila je svim rumunskim mornarima da se angažuju na brodovima koji prevoze u Kako smanjiti broj pušača među đacima? 3Palestinu jevrejske izbeglice. Ova mere donesena je zbog toga što su stigle mnogobrojne žalbe protiv grčkih brodovlasnika koji su najviše prevozili jevrejske izbeglie.

Pored toga rumunski mornari su izgubili zaradu, jer su grčki brodovlasnici tvrdili da su zbog gubitka broda u nemogućnosti da odgovaraju svojim obavezama, piše list Pravda.

List Pravda piše tome da se javlja problem pušenja u redovima omladine. Kako navode, retko je videti čoveka koji nije pušač. Često se mogu videti deca, šegrti, pa i gimnazijalci koji konzumiraju cigarete.

Pravda dalje piše da se u najnižima razredima škole čine neke akcije kako bi se među đacima smanjilo pušenje, ali retko kada na pravi način.

Pažnju novinara Pravde prikupile su neobične narodne igre kod Eskima. I pored toga što imaju jednoličan život, mogu se okarakterisati kao veoma veseo narod. Njihov najveći praznik je “Potlah” kojeg opisuju kao svetkovinu koja se održava u podzemnoj sali.

Posetioci se okupljaju oko sedam časova uvele i razilaze tek posle ponoći, tada se okupi oko dve stotine osoba. Pušta se tradicionalna muzika uz koju svi igraju, žene se gibaju u ritmu muzike i rukama pokazuju figure koje imaju svoje značenje. Način na koji se igra se prenosi u porodici, pa ćerka uči od majke, a sin od oca.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.