Nekada su komunistička partija i njeni trabanti, poput SSOJ i SSRN, služili za „konstruktivno kanalisanje“ mladalačke energije, da bi od 1991. mladi imali nezahvalan izbor: da se bore za promene s potpuno neizvesnim ishodom, da mobilisani ili dobrovoljno odu u rat, da sreću traže u inostranstvu ili da se priklone vladajućem režimu.

Tek poslednjih godina počinje istinsko institucionalno uključivanje mladih u društvo, a neposredni izvršilac tog zadatka je Ministarstvo omladine i sporta. Pored nedavno usvojene Nacionalne strategije za mlade, koja tek treba da se primeni, najkonkretniji rezultat su kancelarije za mlade, kojih je do danas otvoreno ukupno 52 – 48 lokalnih i četiri regionalne. U proceduri je osnivanje još 45 lokalnih kancelarija.

BESPLATNI KURSEVI

Prema procenama državnih institucija, u Srbiji živi oko milion i po mladih, uzrasta od 15 do 30 godina, što je oko 20 odsto ukupnog stanovništva.

Emilija Jovanović, koordinatorka Kancelarije za mlade opštine Savski venac, navodi da je ova institucija počela s radom pre nepunih mesec dana, ali je već pokrenuto nekoliko akcija.

– Planiramo projekat Urban fest, na kojem će svoje radove promovisati muzički, pozorišni i likovni stvaraoci od 17 do 27 godina. Značajan projekat je i saradnja s Narodnim univerzitetom Đuro Salaj, u kojem će studenti i svršeni diplomci volontiranjem moći da steknu iskustvo, a takođe će imati priliku da besplatno pohađaju kurseve stranih jezika i rada na kompjuteru – kaže Jovanovićeva. Ona dodaje da mladi osećaju „opipljive rezultate“ rada Kancelarije i da sve češće dolaze i predlažu ideje.

– Kancelarija može da pomogne, jer je nekada potrebno samo da se obezbedi besplatan prostor i aktivnost može da se realizuje – objašnjava Jovanovićeva. Ona dodaje da će se Kancelarija uključiti i u projekat „Škola bez nasilja“, jer do sada nijedna škola sa područja opštine Savski venac nije obuhvaćena ovim programom.

Za učešće u aktivnostima Kancelarije nije potrebno formalno članstvo. Naša sagovornica kaže da sa mladima komunicira i preko grupe na internet sajtu Fejsbuk, što je dobar način za saradnju, ali i za promociju aktivnosti. Takođe, ova kancelarija jedna je od retkih koja ima svoju internet prezentaciju.

KAMPOVI I KONCERTI

Kancelarija za mlade u Bečeju postoji već dve godine, a njen koordinator Vojislav Prkosovački kaže za Danas da je dosad sprovedeno oko 40 aktivnosti u saradnji s Ministarstvom omladine i sporta, Pokrajinskim sekretarijatom za sport i omladinu i nevladinim organizacijama iz Srbije i inostranstva, kao i pozorištima, bibliotekama i muzejima.

– Sve više mladih uključuje se u aktivnosti. Na početku rada organizovali smo ulične akcije i svirke kako bismo ljudima predstavili planirane programe. U opštini imamo i Omladinski klub, a to je prostor za mlade u kojem oni samostalno osmišljavaju i realizuju projekte za koje im Kancelarija obezbeđuje sredstva – objašnjava Prkosovački. On ističe da su najzanimljivije aktivnosti kancelarije volonterski kampovi, humanitarne akcije, koncerti, izložbe, sakupljanje stare odeće i legalno grafitiranje zidova.

– Sarađujemo i sa ostalim kancelarijama za mlade širom Srbije i, na treninzima i seminarima koje zajednički organizujemo, razmenjujemo iskustva i ideje – navodi naš sagovornik. On dodaje da je u toku izrada Akcionog plana za mlade za naredne tri godine kada će se napraviti detaljna analiza o tome kako unaprediti rad Kancelarije.

LAKŠE DO POSLA

Loznica je Kancelariju za mlade otvorila pre gotovo godinu i po dana. Koordinatorka Tanja Glišić objašnjava za Danas da su do sada sprovedeni programi prevencije vršnjačkog nasilja, trgovine ljudima i HIV-a i AIDS-a. Ona naglašava da su akcije velikim delom usmerene na obrazovane mlade ljude koji ne mogu da pronađu zaposlenje, tako što im Kancelarija organizuje kurseve stranih jezika.

– Pokušavamo da omogućimo mladima da postanu konkurentniji na tržištu rada i da se stalno usavršavaju. Sa Kancelarijom za lokalni ekonomski razvoj pokrenuli smo akciju za mlade biznismene i kredite za započinjanje vlastitog posla – ističe Glišićeva. Kako kaže, mladima je naročito zanimljiva mogućnost putovanja u inostranstvo, a ostvarena je i saradnja sa sportskim klubovima, koji mladima omogućavaju besplatno treniranje skupih sportova, kao što je streljaštvo.