Foto: Arhiva Danas

Počasni predsednik SPS-a Milutin Mrkonjić, s druge strane, smatra da bi Mira Marković pod hitno trebalo da se vrati u zemlju i da je sramota države što joj to do sada nije omogućeno.

Bogoljub Karić kaže za Danas da Miru Marković nije video ni čuo punih 19 godina, ali smatra da svi građani Srbije treba da imaju mogućnost da se vrate u zemlju i da na sudu dokažu nevinost, ili da im se utvrdi krivica, za ono za šta ih terete.

– Nisam pokretao nikakvu inicijativu u tom smislu, jer se bavim drugim temama. Razmišljam kako da izgradim milione stambenih kvadrata u Srbiji i da pobedim na svim međunarodnim tenderima za poslove koji su za naše uslove nezamislivi – naglašava Karić.

Milutin Mrkonjić ocenjuje za Danas da je sramota za državu i za ovu vlast što već nije omogućila povratak Mire Marković u Srbiju.

– Država treba da stvori uslove da se ona vrati. Očekivao sam od ove vlasti da to uradi, ali ona to nije, što zaista nema smisla. Proces protiv nje je čista budalaština, a njoj treba omogućiti povratak i zbog njenog pokojnog supruga, koji to zaslužuje – naglašava Mrkonjić. On dodaje da Mira Marković želi da se vrati u Srbiju, ali da ovde nije u pitanju njena želja, već obaveza države.

Podsetimo, Mirjana Marković je pravosudnim organima Srbije nedostupna već 14 godina. Za njom je aprila 2003. raspisana poternica jer se nije odazvala pozivu na suđenje povodom optužnice koju je krajem 2002. podiglo tužilaštvo zbog nezakonitog posredovanja da se dadilji njenog unuka dodeli državni stan. Ona je pre raspisivanja poternice februara 2003. otišla u Moskvu, gde i danas uživa status političke izbeglice i ne može da bude uhapšena po srpskoj poternici. Kako poternica protiv nje ne bi bila ukinuta zbog apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja, Više tužilaštvo u Beogradu je 2010. prekvalifikovalo krivičnog delo, te se Markovićevoj sada na teret stavlja podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja. Zaprećena kazna za ovo delo je do 12 godina zatvora. Protiv Mirjane Marković se vodi istraga i zbog sumnje da je sa sinom Markom organizovala šverc duvana u Srbiju tokom devedesetih.

Đukanović: Muka mi je od iživljavanja nad porodicom Milošević

Ni funkcioner SNS-a Vladimir Đukanović nema ništa protiv povratka Mire Marković u Srbiju, ali naglašava da je to pitanje za sud, a ne državu. „Zašto bih imao nešto protiv? Na pravdi Boga je otišla. Muka mi je od iživljavanja nad porodicom Milošević“, ističe Đukanović za Danas, dodajući da je protiv Markovićeve podignuta „smešna optužnica da je podstrekavala nekog da taj natera neku treću osobu da dodeli nekom stan“.