U noći između srede i četvrtka, oskrnavljeni su spomenici narodnim herojima Slobodanu Konradu Žilniku, koga šira javnost poznaje i kao oca jugoslovenskog reditelja Želimira Žilnika, rođenog 1942. u niškom koncentracionom logoru, Sretenu Mladenoviću Miki, Miji Stanimiroviću i sestrama Baković. Svi spomenici su u centru Niša. Do juče u vreme zaključenja ovog izdanja niška Policijska uprava nije saopštila bilo šta u vezi sa događajem.

Joška Broz, predsednik Komunističke partije Srbije, osudio je skrnavljenje spomenika narodnim herojima, ističući da je to osmišljena i orkestrirana akcija onih kojima je u cilju da zavađaju narod.

– Treba pustiti istoriju i ostaviti mrtve na miru. Svako ima svoje grobove pa nek nosi cveće na njih, a ne da skrnavi tuđe. Šta bi sad trebalo, da komunisti uništavaju četničke grobove? Ali nekome očigledno odgovara da narod stalno deli i svađa, umesto da nas ujedinjuje u borbi za bolje sutra. Podela na četnike i partizane prestaće tek kada odu određene strukture iz vlasti, kojima odgovara da zavađaju narod – kaže Broz za Danas. On dodaje da je akcija izvedena „smišljeno i organizovano“, kako bi se ljudi bavili temama koje treba da su davno prevaziđene, umesto da razmišljaju o tome od čega će da žive.

Sociolog Stjepan Gredelj kaže za Danas da je akcija navedene organizacije deo „žestoke“ anticrvene propagande koja se sprovodi poslednjih godina.

– Nesumnjivo da je zločina bilo, ali baviti se njima, na ovakav način, i to posle 60 godina, može samo u Srbiji – kaže Gredelj. Naša specifičnost je, prema njegovim rečima, i u tome što se, sa jedne strane, prekopavaju grobovi stari pola veka, a sa druge, veličaju zločinci i promovišu njihove knjige, poput nedavne koju je napisao haški osuđenik Milan Lukić.

U saopštenju Srbske akcije, navodi se da ih je motivisala nedavna odluka gradske vlasti u Čačku da formira Komisiju koja će „istražiti zločine komunista i obeležiti sve tajne grobnice na teritoriji grada, nastale od 12. septembra 1944. godine nadalje“. Ova organizacija kaže da je niškom „akcijom“ želela da „podseti da su u nišavskom kraju komunisti pobili mnogo nevinih ljudi, građana Niša i čestitih srbskih domaćina iz okolnih sela“.

Oni se nadaju i da će i nadležni u Nišu „najzad početi sa istraživanjem komunističkih zločina u niškom kraju, a žrtvama iskazati dostojno poštovanje“. Saopštenje počinje konstatacijom da je, kako se navodi, „komunizam, kao ideologija diktature i zločina, u svetu odneo više od 100 miliona žrtava“.

Na sajtu Srbske akcije navodi se da ona uglavnom deli letke ili učestvuje na tribinama i parastosima – recimo Milanu Nediću, a da je takve akcije imala u Nišu, Beogradu, Kruševcu, Novoj Pazovi. U svojim saopštenjima kritikuje „izdajničku“ srpska vlast, posebno zbog „izdaje“ Kosova, evrointegracija ili davanja prava gej populaciji. Organizacija negira da je desničarska, već propagira „treći put“. Kako navodi, „njen idejni i borbeni poklič je: Bog, Nacija, Rad“.

Simonović: Pronaći počinioce

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović juče je „najoštrije osudio skrnavljenje bilo kog spomenika“, naglašavajući da je Niš „grad tolerancije“, što pored ostalog „dokazuje i ozbiljnom pripremom za proslavu 1700 godina Milanskog edikta 2013, koji je akt tolerancije među ljudima i religijama“. On je rekao da Niš „ulaže velike napore da sačuva spomenike i drugu duhovnu i kulturnu baštinu“ i pozvao nadležne da „efikasno rasvetle ovaj slučaj i utvrde odgovornost vinovnika“.