Klizanje na betonu sve popularniji sport 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 110 godina, dnevni list Mali žurnal pisao je o novom sportu koji je ubrzo postao vrlo popularan – tociljanje na betonu.

Mali žurnal je na današnji dan objavio priču o novom sportu koji se prvo pojavio u Engleskoj, zatim u Nemačkoj, a veoma brzo je i u ostalim zemljama „našao odličnog prijema“ – „tociljanje“ ili klizanje na betonu.

„Za ovaj sport je u krugu velosipedskog društva napravljen lepo betonisani krug, neobično pogodan za tociljanje na tociljkama sa točkićima“.

Kako Mali žurnal piše, kod nas ga je uveo Pera Selaković koji je morao da uloži pet hiljada dinara kako bi se ovaj sport izvodio na način na koji se održava u Engleskoj, odakle i potiče.

U prilog tome što je ovaj sport ocenjen kao „higijenski“ ide i činjenica da su engleski lekari, koji su radili na tome da podmladak Engleske bude što snažniji, tvrdili da je „tociljanje na betonu“ posebno pogodno za decu koja su „slabunjava“, ali i za one koji se ne kreću mnogo ili rade po biroima.

Klizanje na betonu sve popularniji sport 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

„Osoba koja tako provodi dane, mora osećati potrebu za većim kretanjem, da bi mogla mišiće da ojača i sebe osposobi da može duže svoj posao raditi. Za tu svrhu, ništa ne može da pomogne kao ovaj odličan sport“.

Na našim prostorima u tom trenutku još uvek nije uzeo maha zbog toga što ljudi nisu shvatali od kolike je koristi po zdravlje i koliko je „higijenski“.

Ovaj sport ima još jednu dobru stranu, piše Mali žurnal, jer se vrlo brzo i lako uči.

„Onaj koji ume da kliza po ledu, taj može odmah da se tocilja na ovim tociljkama; a onaj ko ne zna, za tri dana može da ga nauči.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.