Batrovci Foto: Dejana Majstorović (arhiva)

Granična policija, uz asistenciju saobraćajne policije, nastoji da rastereti pojedine granične prelaze preusmeravanjem saobraćaja na manje opterećene prelaze.

Kilometarske kolone od jutros su na graničnim prelazima Batrovci i Horgoš, prema Hrvatskoj i Mađarskoj, gde se čeka i po nekoliko sati.

Na Horgošu se čeka tri sata, a još tri sata je potrebno da se stigne do prelaza Reske na mađarskoj strani, što je više od  šest sati čekanja. Kolona vozila je duža od četiri kilometra. Na Kelebiji se čeka jedan i po do dva sata, a kolona je duga do od jedan i po do dva kilometra. Takođe, na Horgošu II i Bačkim vinogradima je formirana kolona vozila.

Vozila na Batrovcima čekaju pet sati na ulazak u Hrvatsku, pa treba koristiti manje prelaze – Sot, Ljuba, Neštin ili Bačka Palanka, na kojima su zadržavanja znatno kraća, prenosi RTS.

Iz AMSS saopštavaju  da se na graničnom prelazu Šid vreme zadržavanja se brzo menja, pa se i na ovom prelazu zbog preusmeravnja vozila u cilju rasterećenja Batrovaca, stvaraju duža zadržavanja, a trenutno se čeka oko dva sata. Iz AMSS savetuju da se koriste alternativni granični prelazi Mađarsku Bački Breg, jer se na tom prelazu trenutno čeka do 15 do 20 minuta, kao i na Đali. Prelazi Bajmok, Đala, Bački Vinogradi i Horgoš II otvoreni su od 07 do 19.00.

Na ostalim graničnim prelazima situacija je drugačija, nema velikih zadržavanja, pa tako na na prelazu Preševo, čeka se oko 15 minuta i na ulazu i na izlazu iz zemlje. Saobraćaj je pojačan i na prelazima Gostun i Gradina a zadržavanja su do 30 minuta.

Priliv vozila je konstantno jak priliv, kao i povremeni talasi većeg broja vozila na pojedinim graničnim prelazima i naplatnim rampama uslovljavaju duža i višesetna zadržavanja na koje vozači moraju biti spremni. 

Vozačima je savetovano i da iz Srbije u Mađarsku ulaze preko prelaza Bački Breg jer se na prelazu Kelebija trenutno čeka dva sata.

Kolone su formirane i na mađarsko-austrijskoj granici, gde se čeka oko sat vremena, jer austrijska policija kontroliše vozila zbog migranata.  Gužve na graničnim prelazima se očekuju do kasno večeras.