Kombi koji olakšava kretanje po gradu 1Foto: Promo

„CarGo vozila za osobe sa invaliditetom su od avgusta na ulicama Beograda i za početak imamo pet kombija marke Ford Transit, prilagođenih po švedskim standardima, ali je u planu dalja nabavka kombija kako bismo olakšali život i kretanje našoj najugroženijoj grupi društva“, kaže predsednik Udruženja građana CarGo Aleksandar Vučić.

Za Ivu Ignjatović koja ima spinalnu mišićnu atrofiju kombi CarGo je, kako kaže, nešto novo, humano i neverovatno za svakoga ko koristi bilo kakvu vrstu pomagala pri kretanju.

„Izuzev GSP-ovog organizovanog prevoza za OSI, nije postojao nikakav vid transporta za korisnike invalidskih kolica. Zahvaljujući udruženju CarGo, svoje vreme trošimo kvalitetnije, svoje želje ispunjavamo lakše i svoje prijatelje obilazimo češće“, ističe Iva Ignjatović.

Do skoro, napominje ona, osobe sa invaliditetom su mogli da koriste isključivo usluge GSP kombija, sa prilagođenom rampom za invalidska kolica.

„Pored toliko nas sa različitim potrebama, nisu mogli uvek da izađu u susret, što je sasvim opravdano. Drago mi je da smo dočekali ovakvo nesebično delo i da je još neko zdravorazumno razmišljao, prilagodivši još jedan neophodan vid transporta za najugroženije članove društva“, kaže Ignjatović.

Ona ističe da su kombiji izvanredno opremljeni i da se posebno vodilo računa o bezbednosti putnika, poput blagog nagiba rampe, pojaseva za vezivanje, ali i stručnosti vozača i udobnosti.

„To nije obična usluga, već naš magičan kombi, koji je i specijalno ukrašen raznim bojama da i najmlađima ukrasi tmurne dane. Takvi postupci CarGo udruženje i čine posebnim i neizmerno sam im zahvalna u ime svih zadovoljnih korisnika njihove OSI usluge“, ističe Iva Ignjatović.

Majka devojčice obolele od spinalne mišićne atrofije LJiljana Dragojlović za naš list kaže da često koriste uslugu CarGo.

„Ja sam samohrana majka devojčice od četiri i po godine koja diše preko aparata i hrani se preko pega. Koristili smo uslugu hitne pomoći koja se nije uvek pokazala adekvatnom, jer mi često idemo na Institut majka i dete za zamenu kanile i česte preglede kod pulmologa, neurologa i na primanje terapije. Mnogo puta bismo čekale i po tri sata hitnu pomoć“, napominje Dragojlović.

U situacijama kada im je bio potreban hitan prevoz majka i kćerka koristile su taksi usluge za brz odlazak u bolnicu.

„Uvek bi mi naplatili za uslugu po regularnoj ceni 1.200 dinara, nijedan taksista za par godina se nije pokazao humanistom makar da mi da popust na vožnju kad vidi dete u teškom stanju. Za korišćenje usluge hitne pomoći u zakonu jasno piše da je moje dete u stanju kakvom je zbog osnovne bolesti spinalne mišićne atrofije tip 1 prioritet svih, nažalost u praksi se ne koristi“, napominje LJiljana Dragojlović.

CarGo, kako kaže, koriste od samog osnivanja i presrećna je jer mogu da koriste uslugu ne samo kada idu po bolnicama već i za odlazak do tržnog centra i bioskopa, što njenoj devojčici puno znači.“Još jednom hvala CarGo što ste nam olakšali život“, ističe Dragojlović.

Predsednik Udruženja Aleksandar Vučić objašnjava da su kombiji za osobe sa invaliditetom opremljeni vazdušnim jastucima, da se spuštaju na potrebnu visinu, imaju i rampe za lakši ulazak osoba u kolicima.

„O sigurnosti se najviše vodilo računa – sigurnosnim pojasevima za fiksiranje kolica i vezivanje putnika, bezbednost osoba sa invaliditetom biće najveća do sada na srpskim putevima. Pored bezbednosti, članovi Udruženja imaju i maksimalnu udobnost. U jednom kombiju može da stane dvoje kolica i pet putnika“, kaže Vučić i napominje da ovaj švedski koncept Udruženje donosi na beogradske ulice u saradnji sa kompanijom „Fast Lejn“ (Fast Lane), švedskom firmom koja je više od 40 godina lider u prevozu osoba sa invaliditetom u Švedskoj.

Na osnovu ispitivanja vozila i pozitivnog izveštaja o kontrolisanju koji je izdao Institut za nuklearnu fiziku Vinča, Centar za motore i vozila, Agencija za bezbednost saobraćaja izdala je, kako kaže, uverenje da vozila ispunjavaju propisane uslove u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima. Pored toga, ova „specijalna vozila“ i zvanično su sertifikovana u Švedskoj od strane Bewa IntraF rešenja.

Vučić podseća da je kompanija CarGo Technologies omogućila da članovi Udruženja sa invaliditetom koriste ovu uslugu bez nadoknade i da je u planu da tako i ostane.

„Zato smo nedavno osnovali humanitarnu CarGo fondaciju, u koju će CarGo izdvajati deo novca od svake CarGo usluge, a pozvaćemo i kompanije sa kojima sarađujemo da izdvoje deo svog profita u fond, kako bismo sakupili sredstva za brojne humanitarne aktivnosti koje su u planu, ali i kako bismo održali OSI klasu bez naknade“, naglašava Vučić.

Potražnja za kombijima za osobe sa invaliditetom je zaista velika, jer, kako ističe, u Beogradu nema dovoljan broj ovakvih vozila koja su namenjena osobama sa invaliditetom.

„Kolege rade svakog dana i zaista se trude da izađu u susret svima i obezbede im olakšano kretanje gradom, a širenjem flote verujemo da ćemo u tome i uspeti“, napominje Vučić.

Sistem za osobe sa invaliditetom funkcioniše veoma lako i brzo, ističe on, a sve što je potrebno je da osobe sa invaliditetom instaliraju na svom telefonu aplikaciju CarGo, prihvate uslove korišćenja i tako postanu član Udruženja. Nakon toga jednim klikom na opciji OSI, može da se poruči vozilo. Ulazak u kombi je brz i lak jer se sam kombi spušta na potrebnu visinu, a u kombi se ulazi uz pomoć rampe. U zavisnosti od lokacije i terena, kombi se spušta na zemlju, osoba u kolicima ili sa pomagalima ulazi u kombi uz pomoć za to obučenog člana Udruženja. Po ulasku, kolica se fiksiraju, čime je, kako kaže, garantovana najveća moguća bezbednost.

Nova usluga za slepe i slabovide

Predsednik Udruženja CarGo Aleksandar Vučić najavljuje novu uslugu za slepa i slabovida lica. „Biće potpuno revolucionarna, jer želimo da im omogućimo da dobiju CarGo putem audio poruke. Kao što postoji glasovna signalizacija na pešačkim prelazima, tako će i članovi udruženja koji su slepi ili slabovidi, moći uslugu da naruče audio porukom. Audio porukom saopštiće svoju lokaciju i konkretnu potrebu, a isto tako dobiće i povratnu informaciju“, ističe Vučić.

PROMO TEKST

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.