Komisija: Specijalno tužilaštvo da istraži ubistva novinara na KiM 1Ilustracija Foto: Janson Morison FI

Kako se navodi, to je 14 nerazrešenih slučajeva kidnapovanja i ubistava, najveći broj nekažnjivih zločina prema novinarima u Evropi danas.

Rušenje memorijalnog obeležja, table na mestu kidnapovanja Đure Slavuja i Ranka Perenića, mora biti efikasno istraženo i procesuirano od strane privremenih tužilačkih i sudskih organa Kosova, jer je i samo negiranje zločina, opravdavanje istog i nedopustivo je, dodaje se u saopštenju.

„Potraga za nestalima, razotkrivanje njihove sudbine, civilizacijska je dužnost, a kada  je reč o novinarima, potrebna je još izraženije, jer se direktno tiče i slobode novinara  i medija. Nekažnjivost direktno vodi u cenzuru, samocenzuru, nova ograničenja i pretnje, kao i otvoreno nasilje prema novinarima“, ističe Komisija.

Zbog toga Komisija za istraživanje novinara očekuje, kako se navodi, kao što je to inicirano od strane Udruženja novinara i medija i na albanskom i na srpskom jeziku, a što je potvrdila i Rezolucija Evropske federacije novinara iz juna prošle godine, da se što pre osnuje mešovita Komisija koja bi se bavila razrešavanjem ovih slučajeva i pritiskom na institucije da se sprovedu efikasne istrage.

Komisija za istraživanje ubistava novinara je započela prikupljanje dokumentacije i informacija o ovim slučajevima, i vrlo rado će ih podeliti sa budućom Komisijom kada bude osnovana u Prištini, zaključuje se u saopštenju.