Kompanija Rio Tinto osudila napade na svoje zaposlene 1Foto: wikipedia Dungodung

Kompanija Rio Tinto zatražila je danas da se zaustavi „kampanja zasnovana na lažima“ protiv njenih zaposlenih. „Bezbednost zaposlenih i dobrobit zajednice prioriteti su koje moramo očuvati“, saopšteno je iz te kompanije.

Rezultat kampanje zasnovane na dezinformacijama koje se vode protiv kompanije, navedno je u saopštenju, jesu i napadi na zaposlene Rio Tinta danas u dva navrata.

„Prvo je grupi naših zaposlenih onemogućeno slobodno kretanje na javnim putevima, zbog čega je policija morala da reaguje, a potom je u drugom odvojenom incidentu jedan od zaposlenih iz naše partnerske firme fizički napadnut zbog čega mu je ukazana pomoć u Urgentnom centru.“

Kako se dodaje, slučaj je prijavljen nadležnim organima.

Dalje se kaže da se „neutemeljeni napadi tiču i odnosa koji kompanija ima prema otkupu zemljišta“.

„Otkup zemljišta se odvija u skladu sa zakonima Republike Srbije i u skladu s najboljim globalnim praksama, kao i u skladu sa Standardom učinka 5, Međunarodne finansijske korporacije. Otkup zemljišta se vrši isključivo na zahtev vlasnika”.tv rdi se u saopštenju.

Navodi se kako “optužbe da se meštani zastrašuju i ucenjuju ne stoje”, pa kompanija poziva sve koji imaju dokaze za tako nešto da im se obrate, kao i da se obrate nadležnim institucijama.

Prem njihovim rečima, navedeno ponašanje je u suprotnosti sa korporacijskim vrednostima, i ukoliko se dokaže da je neko na svoju ruku tako postupao, kompanija će postupiti u skladu sa svojim internim pravilima”.

U saopštenju dostavljenom Danasu i drugim mdijima Kompanija Rio Tinto podseća da već dvadeset godina posluje u Srbiji, poštujući sve njene propise.

„U poslednje vreme suočeni smo sa jakom kampanjom koja je bazirana na nesitinama i koja ne samo da šteti ugledu kompanije, već i unosi uznemirenost u lokalnu zajednicu“, navedeno je.

Kako se naglašava, „konstatnte lažne optužbe koje se tiču poslovanja i uticaja koji će Projekat Jadar imati na Zapadnu Srbiju i šire, prenose se putem medija i kroz zajednicu, uprkos konstantnim naporima kompanije da se čuju proverene činjenice, zasnovane na nauci“.

Kompanija Rio Tinto osuđuje sve oblike nasilja i apeluje da se na temu projekta Jadar vodi otvoreni dijalog zasnovan na činjenicama, kao i da se mišljenja i aktivnosti pojedinaca umesto na ostrašćenosti baziraju na faktima.

“Dve decenije smo partneri i komšije žitelja Jadra i okoline i ulažemo sve napore da naši dobri odnosi ne budu narušeni delovanjem određenih interesnih grupa”, dodaje se u saopštenju koje potpisuje RIO SAVA EXPLORATION DOO BEOGRAD, Novi Beograd.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Kompanija Rio Tinto osudila napade na svoje zaposlene”

  1. Rio Tinto ovo su samo šuplje, prazne priče za malu decu.Iznesite transparentna dokumentacija o ekološkog dela poslovanja vaše firme, ako uopšte poštujete takvih propisa.Javnost Srbije mora zatražiti strogu odgovoronost od svih nadležnih po tom projektu.Vračanje nazad nece biti „prašina ce se dici još veca“, a vi pokušajte da zataškate…ima međunarodne institucije koje lako otkriju kriminalno poslovanje!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.