Foto: youtube.com

Kako se navodi u saopštenju ove nevladine organizacije, dostavljenom uz snimak incidenta, pripadnici Komunalne policije su bez ikakvog povoda zahtevali da se nekoliko romskih porodica skloni sa svojom decom iz parka Kelemegdan.

„Ovakavo rasističko ponašanje u centru Beograda je nedopustivo, i žalosno je što se mora konstatovati da je u Srbiji poslednjih pet meseci povećan broj napada na romsku populaciju, i za preko 300 odsto je povećan broj ekscesnih slučajeva, broj slučajeva diskriminacije i rasizma, ksenofobije i stereotipa“, konstatuje pokret „Respekt – Srbijanci i Srbijanke“.

U saopštenju se traži suspenzija komunalnih policajaca i krivična odgovornost kompletnog rukovodeeg kadra Komunalne policije Beograd, ističe se na N1.

Komunalna policija: Izašli smo na poziv građana

Iz Komunalne policije su za N1 rekli da su pripadnici te službe na Kalemegdan došli na poziv građana koji su prijavili da Romi na neprimeren način koriste sprave koje se nalaze na igralištu.

Kako je rečeno za N1, komunalni policajci nisu nikoga oterali, niti pisali prijave, već su roditelje dece upozorili da treba da se ponašaju drugačije kako se deca ne bi povredila i da ne bi došlo do oštećenja i uništenja sprava.

Dodaje se da su, posle usmenog upozorenja koje su izrekli komunalni policajci, romska deca nastavila da se igraju sa roditeljima, a pripadnici Komunalne policije su otišli sa igrališta na Kalemegdanu.

https://www.youtube.com/watch?v=YOtaliLL8CM

Omerović: Brutalan rasistički čin

Predsednik skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović saopštio je, povodom snimka na kojem se vidi da je romskoj decu zabranjeno da se igraju u parku, da je reč o “brutalnom, šovinističkom i rasističkom” činu.

“Zabranjivati deci da se igraju u parku, samo zato što su romska, je brutalan, šovnisticki i rasisticki čin. Ovakvo skandalozno i sramotno ponašanje komunalne policije Beograda je postupak bez presedana”, ocenio je Omerović u pisanoj izjavi, prenosi N1.

Zatražio je od nadležnih organa i da hitno utvrde odgovornost onih koji, kako navodi, javno i svesno krše zakon.

Ivanišević: Kazniti komunalne policajce

Porazno je i sramotno saznati da i danas, u 21. veku, postoje ljudi koji vrše diskriminaciju po bilo kom osnovu, a još je poraznije to što su u ovom slučaju žrtve diskriminacije bila deca romske nacionalnosti, ocenio je državni sekretar Ministarstva rada Nenad Ivanišević.

Ivanišević, koji je i predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma i sprovođenje Dekade uključivanja Roma i Romkinja u Srbiji, reagovao je situaciju u kojoj je Komunalna policija u sredu sprečili romsku decu, u pratnji roditelja, da se igraju na otvorenom dečjem igralištu na beogradskom Kalemegdanu.

Dete, bez obzira koje je rase, vere ili socijalnog statusa, treba da ima pravo na srećno detinjstvo, a igra je sastavni deo njegovog odrastanja. Ko ste vi da mu to uskratite? Deca nisu kriva što su se rodila pripadajući nekoj manjinskoj grupi, a još manje su kriva što su htela sa se igraju ujednom od beogradskih parkova, poručio je Ivanišević u pisanoj izjavi.

Zamolio bih nadležne organe da komunalni policajci koji su izvršioci ovog žalosnog čina budu adekvatno kažnjeni jer ne smemo dozvoliti da u našem društvu i našoj zemlji neko demonstrira silu nad nedužnom decom, naglasio je on.

Iz Komunalne policije su za N1 rekli da su pripadnici te službe na Kalemegdan došli na poziv građana koji su prijavili da Romi na neprimeren način koriste sprave koje se nalaze na igralištu.

Kako je rečeno za N1, komunalni policajci nisu nikoga oterali, niti pisali prijave, već su roditelje dece upozorili da treba da se ponašaju drugačije kako se deca ne bi povredila i da ne bi došlo do oštećenja i uništenja sprava.

LSV: Nedopustiv postupak komunalne policije

Potpredsednik Izvršnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton poručio je danas da svaki vid diskriminacije, netrpeljivosti i govora mržnje mora biti najoštrije sankcionisan, bez obzira da li ovakvo ponašanje dolazi od građanki i građana, političara, huligana ili komunalnih
policajaca.

Nedopustiv postupak Komunalne policije Beograda, kojim se pripadnicima romske nacionalne zajednice brani korišćenje igrališta na javnim površinama, upozorenje je za sve institucije i organe Srbije, koji štite ljudska i manjinska prava, ocenio je on.