Kongresmeni u Kliničkom centru Srbije 1Foto: Printscreen

Delegaciju će predvoditi dva kongresmeni iz Ohaja, Majkl Tarner i Stiven Stajvers, koji će posetiti radiološko odeljenje da bi videli kako se koristi radna stanica za magnetnu rezonancu, koju je Vlada SAD donirala ovoj instituciji 2016.godine.

Ukupna vrednost donacije iznosila je 100.000 dolara, a novac je obezbedila Evropska komanda američke vojske (EUCOM), kroz svoj program humanitarne pomoći.

Donirana oprema udvostručila je dijagnostički kapacitet radiološkog odeljenja Kliničkog Centra. Sastoji se od radne stanice za magnetnu rezonancu sa naprednom digitalnom memorijom, LCD monitorima i programom za dijagnostiku pacijenata.

Od 2007.godine, Vojska SAD je, kroz svoj program humanitarne pomoći, investirala u Srbiju preko 7.5 miliona dolara.

Projekti su se uglavnom odnosili na najranjivije segmente srpskog društva i uključivali su izgradnju sigurnih kuća, dnevnih centara za decu sa smetnjama u razvoju i lica sa multiplom sklerozom, kao i obnovu škola i obdaništa.

Kongresnoj delegaciji će se pridružiti državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović i drugi zvaničnici, navodi se na kraju saopštenja.