Foto: Fonet/Nenad Đorđević

U presudi je navedeno da se sud priklonio tezi odbrane da nije izvršeno krivično delo rasna i druga diskriminacija, jer nije bilo „proganjanja“ oštećenih, kao i da tužilaštvo nije dokazalo svoje tvrdnje iz optužnice.

Žarko Korać, predsednik Socijaldemokratske unije, istoričarka Latinka Perović i profesorka u penziji Srbijanka Turajlić, koji se nalaze na spornom spisku, ističu za Danas da nisu iznenađeni presudom, naglašavajući da atmosfera u društvu omogućava ovakve sudske odluke.

Podsetimo, Ivanović je na sajtu SNP „Naši“ 28. marta 2014. objavio spisak „30 najvećih srbomrzaca i izdajnika“ među javnim ličnostima, na kojem se nalaze glumci, reditelji, pisci, politički analitičari i novinari. Ivanović je bio juče u sudnici, te ponovio da ostaje pri svim stavovima iz teksta, navodeći da se proces protiv njega vodi kako bi se sprečilo njegovo i političko delovanje pokreta „Naši“.

Žarko Korać kaže za naš list da ga čudi to što Ivanović još nije odlikovan.

– Javne pretnje su sada dobile status dozvoljenog ponašanja.

U društvu gde general Lazarević drži predavanje na Vojnoj akademiji ovo je očekivana odluka – naglašava Korać, za koga je Ivanović, između ostalog, napisao da je osvedočeni srbomrzac koji godinama optužuje srpski narod za izmišljene genocide širom SFRJ, dok je izjavio „da Srbija ne treba da se bavi zločinima NDH, jer Hrvatska nije njena naslednica“.

Srbijanka Turajlić, takođe ističe za naš list da nije iznenađena presudom, „pogotovo ako pogledate kojim rečnikom predsednik države označava one sa kojima se politički ne slaže“. Turajlić, za koju je Ivanović naveo da se zalaže za američki koncept „građanskih prava“ koji podrazumeva gej parade, rušenje institucije porodice i uništenje patrijarhalnog društva, smatra da je oslobađajuća presuda „logično prihvatanje tog opasnog rečnika“, koji je trenutno vidljiv u našem društvu.

Ivanović je za Latinku Perović napisao da je umišljeni borac protiv nepostojećih kategorija poput „velikosrbijanskog nacionalizma“ i „antievropske ideologije“, da kao glavnog krivca za ratove 90-ih optužuje državu Srbiju, SANU, SPC i srpske intelektualce, da je veliki zagovornik nezavisnog Kosova i intelektualni otpad posleratne Srbije.

Perović ukazuje za Danas da je saslušana na suđenju Ivanoviću 2015. kada je Vojislav Šešelj pokušao da uđe u sudnicu. Ona podseća da se nije pridružila krivičnom gonjenju Ivanovića, jer smatra da predsednika SNP „Naši“ „zatvor neće popraviti“ dok postoje ovakve podele u društvu, dodajući da je tada govorila i o tome kako bi tih 30 intelektualaca u nekoj pluralističkoj državi imali značajno mesto u društvu…

Ko je sve na Ivanovićevom spisku?

Mirjana Karanović, Nikola Đuričko, Goran Marković, Svetislav Basara, Jelena Karleuša, Biljana Srbljanović, Miša Brkić, Jovan Bajford, Gorčin Stojanović, Žarko Korać, Latinka Perović, Borka Pavićević, Branko Radun, Dragomir Anđelković, Petar Luković, Vladimir Arsenijević, Veran Matić, Nataša Kandić, Ivan Vejvoda, Srđa Popović, Teofil Pančić, Sonja Biserko, Miljenko Dereta, Jelena Milić, Mirko Đorđević, Srbijanka Turajlić, Milovan Drecun, Nenad Lj. Stefanović, Svetlana Lukić i Nebojša Krstić.