U svom pismu episkop Atanasije je vladiku Irineja, između ostalog, nazvao monopolistom koji u ime SPC podržava „izdajničku politiku države prema Kosovu“.

Podele i različita mišljenja u vrhu SPC nisu novost, samo su dugo čuvani pod okriljem Crkve. Međutim, otvorena netrpeljivost i neslaganje između vladika izašli su na površinu početkom pregovora Beograda i Prištine oko Kosova, a kulminirali su potpisivanjem Briselskog sporazuma. Na mitingu Srba sa Kosova pod sloganom „Ostajemo u Srbiji“, održanom 10. maja u Beogradu, pored episkopa Atanasija prisustvovao je i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, čija molitva „za upokojenje Vlade i Skupštine Srbije“ je izazvala negativne reakcije u javnosti, a od njihovih izjava se ogradio i patrijarh.

Sociolog religije Mirko Đorđević smatra da pismo vladike Atanasija neće uzdrmati vrh SPC.

– Neobično je jedino što se Irinej bački još nije oglasio povodom izrečenih optužbi. Takođe, ovo je prvo otvoreno pismo oštrog sadržaja upućeno njemu. Ukoliko se oglasi, biće to, kao i dosad, neko prilično nerazumljivo saopštenje – kaže Đorđević. On dodaje da su vladike podeljene po pitanju Kosova i da postoje dve glavne struje – na jednoj vladika Irinej, koji ima podršku patrijarha, a na drugoj episkop Atanasije i mitropolit Amfilohije.

Đorđević: Irinej – dvorski teolog

– Irinej bački je poznat kao vladika koji je uz svaku vladu. Bio je i „dvorski teolog“ Slobodana Miloševića. Ipak, u ovoj situaciji ključno je da crkva spozna gde joj je mesto, i da se ne meša u državnu politiku, a kosovsko pitanje jeste stvar politike, a ne crkve – zaključuje Đorđević.