Kosovo: Uklonjena živina sa 38 farmi zbog ptičjeg gripa 1Foto: EPA/ GEORGI LICOVSKI

Kosovska agencija za hranu i veterinu uklonila je živinu sa 36 porodičnih farmi širom Kosova zbog dijagnostikovanja virusa H5N8, odnosno ptičijeg gripa, preneo je danas portal Kossev pisanje Gazete ekspres.

Porparol Agencije Ljamir Tači rekao je da posle potvrde prisustva virusa krajem maja, Agencija za hranu i veterinu nadgleda situaciju na terenu, kako bi sprečila i borila se protiv ove bolesti.

„Agencija za hranu i veterinu od prvog dana kada je podignuta sumnja na prisustvo ptičijeg gripa preduzela je sve mere da spreči bolest u našoj zemlji. To je bolest koju je bilo nemoguće isključiti znajući da su pogođene sve zemlje u regionu i da bolest šire ptice selice“, rekao je Tači. Do sada na Kosovu, kako kaže, nema zaražene živine ni na jednoj komercijanoj farmi čiji su proizvodi prisutni na tržištu. Iz tog razloga nema sumnje ili rizika od konzumiranja proizvoda sa lokalnih farmi. Tači kaže da su sugerisali potrošačima da budu oprezni prilikom snabdevanja mesa živine i jaja.

„Do sada smo uništili živinu na 36 farmi i dobijamo obaveštenja od farmera putem besplatnog kontakt broja koji smo odmah stavili u funkciju. Takođe ,preko zdravstvene službe sprovode se sve terenske aktivnosti. Do sada smo uspeli da održimo situaciju pod kontrolom“, kazao je Tači.

On je ukazao da je prema međunarodnim istraživanjima nizak rizik da se ptičiji grip proširi kroz proizvode.

„Prema naučnim istraživanjima međunarodnih organizacija, postoji mali rizik od mogućnosti širenja ovog gripa kroz proizvode, a ono što se preporučuje je održavanje higijene i poštovanje drugih sanitarnih uslova, čak i u slučajevima kada se proizvodi kupuju i skladište“, naveo je Tači.
12:53

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.