Premijer Srbije Vojislav Koštunica izrazio je, u novogodišnjim intervjuima beogradskim listovima, zadovoljstvo rezultatima svoje vlade i izrazio očekivanje da će konačno rešenje pitanja Kosova biti nađeno u okviru državnih granica Srbije. Premijer je negirao da će odustati od kandidature za premijera ukoliko koalicija koju predvodi ne osvoji najviše mandata. Odbio je da se izjasni o mogućim postizbornim koalicionim partnerima, ali je dodao da ne očekuje probleme oko formiranja buduće vlade.
„Prva stvar oko koje će stranke morati da se dogovore kada se bude obrazovala buduća vlada jeste pitanje Kosova i Metohije. Naši eventualni partneri moraju poštovati teritorijalnu celovitost zemlje. Buduća vlada će se bazirati na stavu o Kosovu“, kazao je on. Govoreći o prekidu pregovora o priključenju EU, Koštunica je kazao da bi ostvarivanje obaveza Srbije „bilo mnogo produktivnije“ da su pregovori nastavljeni i da sve više zemalja dolazi do zaključka da se prema Srbiji postupalo neopravdano.
Premijer je ocenio da se stav međunarodne zajednice prema pitanju Kosova i Metohije menja i da sve više zemalja ima razumevanja za argumentaciju Srbije prema kojoj južna pokrajina ne sme biti izuzetak od poštovanja međunarodno priznatih granica. „Dalje smo od nezavisnosti nego što smo bili pre godinu dana. Dakle, o nezavisnosti ne razmišljam, niti hoću da razmišljam“, kazao je Koštunica i izrazio očekivanje da će Rusija ostati čvrsta u svom stavu po pitanju Kosova i Metohije i uverenje da prilikom glasanja u Savetu bezbednosti ta zemlja neće ostati uzdržana.
„Mislim da će rešenje za Kosovo morati da se traži u okviru kompromisa kakvih na ovom području ima. Za autonomiju Kosova i Metohije treba naći rešenje koje mora da bude održivo, naravno unutar države Srbije“, kazao je Koštunica. Premijer je kazao da ne postoji uticaj moćnih i bogatih ljudi na Vladu Srbije i da nema povlašćenih kada je reč o vlasnicima stalnih firmi i tajkunima.