Na početku sednice prikazan je flim u produkciji Radio–televizije Kraljevo u kome su prikazani rezultati ostvareni u razvoju grada u protekloj godini. Tako su prisutni gosti i odbornici gradske Skupštine imali prilike da se upoznaju sa najvećim infrastrukturnim investicijama u gradu ali i sa aktivnostima ustanova čiji je osnivač grad Kraljevo, posebno sa onim koje deluju na polju kulture.

Potom su predsednik Skupštine grada Nenad Marković i gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić pozdravili prisutne goste iz drugih gradova i inostranstva među kojima su, između ostalih bili i ambasador Palestine u Srbiji, zamenica gradonačelnika poljskog grada Zelena Gora i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić. Potom se, po tradiciji prešlo na dodelu priznanja i zahvalnica koje se svake godine dodeljuju na ovaj dan.

Diplome Zaslužni građanin ove godine pripale su: Slobodanu Kepi Stojanoviću, bubnjaru grupe Smak za njegov doprinos na polju muzičke kulture i afirmaciji rok stvaralaštva, Lidiji Spaski muzičkom pedagogu za njen rad i angažovanje u aktivnostima Crvenog krsta a i na muzičkom polju jer ona decenijama uspešno vodi dečije horove u gradu. Novak Nedić, redovni profesor Fakulteta za građevinarstvo i mašinstvo u Kraljevu, nagrađen je ove godine priznanjem Zaslužni građanin grada Kraljeva za njegov višedecenijski uspešan naučni rad ali i za doprinos i angažovanje u sportskim i drugim društvenim organizacijama. I kraljevčanka Nevena Jovanović, reprezentativka Srbije u ženskoj košarci nagrađena je ovom diplomom zbog uspeha ostvarenih na Evropskom prvenstvu i Olimpijadi u Riju.

Zvanjem počasni građanin grada Kraljeva za 2016. godinu nagrađen je penzionisani novinar Milan Glišović koji je i idejni tvorac i organizator manifestacije „Dani jorgovana“ dok su za zaslužne organizacije proglašeni JKP Vodovod i Istorijski arhiv koji je, nedavno, obeležio pola veka svog rada. Ovogodišnja Oktobarska nagrada grada Kraljeva pripala je književniku Draganu Hamoviću koji je svojevremeno bio i upravnik kraljevačke biblioteke „Stefan Prvovenčani“, a upravo je on i bio pokretač i inicijator da biblioteka ponese to ime. On se, u ime nagrađenih zahvalio na priznanjima obrativši se prisutnima nadahnutom besedom u kojoj je posetio na osam vekova manstira Žiče njeno stradalništvo kroz istoriju pa i oktobra 1941. godine o čemu se u Kraljevu dugo bezrazložno ćutalo.

O kraljevačkom Kraljevdanu

Posle prve smene vlasti na demokratskim izborima 1997. godine, čime je prekinut kontinuitet vlasti od završetka II svetskog rata, u Kraljevu su se stekli uslovi za stvaranje nove društvene klime. Tako je, pored heraldičkih obeležja grada, koji su vezani za Žiču kao krunidbeno mesto srpskih kraljeva kroz srednjevekovnu, ali i noviju istoriju, došao na dnevni red i izbor Dana grada Kraljeva.

Zbog samog imena grada koje u osnovi nosi imenicu kralj, a i zbog želje da se uhvati još jača veza sa svetlom istorijom države Nemanjića, kada je ondašnja Srbija bila respektabilna sila i značajan faktor u istoriji Evrope, stigao je predlog da se za Dan grada Kraljeva izabere baš 7. oktobar dan u narodu, poznat kao Kraljevdan, a koga Srpska pravoslavna crkva slavi kao Svetog Simona Monaha u znak sećanja na monaško ime Stefana Prvovenčanog.

Predlog je stigao 1998. godine posle savetovanja tri direktora kraljevačkih ustanova kulture koji su tada radili na postavci koja je obrađivala osamdesetu godišnjicu proboja Solunskog fronta. To su bili Slobodan Đorđević, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Radomir Ristić, direktor Istorijskog arhiva i Dragan Drašković, direktor Narodnog muzeja u Kraljevu.

Odluku je 22. septembra 1998 godine, posle usvajanja na sednici Skupštine opštine potpisao tadašnji predsednik Skupštine opštine Kraljevo dr Radoslav Rade Jović. Nova tradicija je počela da živi u najprelomnijim danima za grad i celu zemlju, baš u trenucima uveliko u baze NATO pakta pripremale svoje arsenale za napad na Srbiju u kome je Kraljevo bilo jedna od prvih meta, a njegovi građani,u velikom broju mobilisani i raspoređeni po teritoriji Kosova i Metohije i po okolini grada.