Kraljevo: Venci na spomeniku znamenitog megdandžije 1Foto: Z. Nikolić

Ovaj spomenik, nekadašnjem zapovedniku Karanovca i Karađorđevom zetu, podignut je 1954 godine povodom obeležavanja 150 godišnjice I srpskog ustanka.

Spomenik je podignut u gradskom parku oduvek zvanom „Pljakin šanac“ jer je na tom mestu još daleke 1805 godine tadašnji zapovednik Karanovca Radič Petrović podigao odbrambeni šanac na desnoj strani obale Ibra. Radove na izgradnji tog šanca nastavio je godinu dana ksanije Antonije Ristić koji je posle boja na Rudniku dobio nadimak Pljaka jer je tada ranio karanovačkog dahiju Hadži Bašu Pljakića.

Ovaj znameniti junak i vojskovođa živeo je u svojoj kući sa Karađorđevom najstarijom ćerkom Savom, koja se nalazila baš na ovom lokalitetu, sve do propasti I srpskog ustanka kada je spas od Turaka potražio 1813 godine, najpre u Austriji a potom,1814 godine i u Rusiji.Umro je u Čerencu, u Maloj Vlaškoj 1832 godine.Imao je četri sina i ćerku Mariju,udatu Pavlović, a iz te porodice potiče naša poznata slikarka Milena Pavlović Barili.

Vence na spomenik Antoniju Ristiću-Pljakiću, su danas, pored delegacije grada Kraljeva, položili i predstvnici II brigade kopnene Vojske Srbije i predstavanici boračkih udruženja.