Foto: Freeimages Jason Morrison

Jedina presuda, i to prvostepena, doneta je čačanskom sudiji Miodragu Plaziniću iz Čačka, optuženom za primanje mita, koji je osuđen na dve godine zatvora i pet godina zabrane rada u pravosuđu.

U dve akcije „Skener“, izvedene u martu i aprilu prošle godine, neposredno pre parlamentarnih izbora, najavljene kao „suzbijanje korupcije na teritoriji Srbije“, uhapšeni su zaposleni u brojnim državnim i privatnim firmama, zbog
krivičnih dela koja se povezuju sa korupcijom.

Oni su osumnjičeni za primanja mita, zloupotrebe položaja, pribavljanje materijalne koristi, a hapšenjima je, kako je tada rečeno, prethodila višemesečna istraga u kojoj je učestvovalo više od dvadeset tužilaštava iz cele zemlje.

Prema informacijama koje je KRIK dobio iz tužilaštava širom Srbije, jedan postupak je obustavljen, a u ostalim slučajevima istraga traje.

Akcije „Skener“, deo je niza policijskih akcija izvedenih za godinu dana. Iako je svako veliko hapšenje bilo praćeno konferencijom za novinare ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, javnost nije obaveštavana o optužnicama i sudskim ishodima.