Bosanski Srbin Dragan Zelenović priznao je juče pred Haškim tribunalom krivicu za višestruko silovanje i mučenje muslimanskih žena u Foči 1992. godine. „Kriv sam“, rekao je Zelenović (45) pošto mu je sudija Alfons Ori pročitao sedam tačaka optužnice i pitao ga kako se izjašnjava. Prema tim tačkama, Zelenoviću se na teret stavlja silovanje i tortura kao zločini protiv čovečnosti. Zelenović je priznao da je između jula i oktobra 1992 – pošto su srpske snage u aprilu preuzele kontrolu u Foči – više puta silovao dve muslimanske devojke, ali i omogućavao drugim srpskim vojnicima da ih siluju, kao i druge žene koje su držali na lokaciji Buk Bjela, zatim u gimnaziji, sportskoj dvorani i u stanu u blizini ribljeg restorana u Foči.
Jedna od silovanih devojaka u to vreme bila je stara 15 godina. Tužilaštvo je, u okviru nagodbe sa Zelenovićem, odustalo od sedam preostalih tačaka optužnice. Optužba je sudijama predložila da Zelenoviću izrekne kaznu između 10 i 15 godina zatvora, a odbrana da kazna bude od sedam do 10 godina zatvora. Sudsko veće Alfonsa Orija izreći će presudu Zelenoviću naknadno. Prema optužnici, koja je podignuta 1997. godine, Zelenović je bio jedan od komandira vojne policije, ali i paravojnih formacija u Foči u proleće 1992.
On je bio optužen za mučenje i seksualno zlostavljanje muslimanskih žena koje je od aprila 1992. sa drugima nezakonito držao na više lokacija u gradu. U tim zločinima je, prema optužnici, više puta učestvovao i sam Zelenović. Zelenovića su u junu prošle godine u Hag izručile vlasti u Sarajevu, pošto ga je Rusija prethodno proterala u BIH. Kako se veruje u Tribunalu, Zelenović se godinama krio u Rusiji, gde je uhapšen u avgustu 2005. i optužen za ilegalan ulazak u zemlju. U prvom pojavljivanju pred sudijom, juna prošle godine, Zelenović je odbacio krivicu. Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte ubrzo posle izručenja Zelenovića zatražila je da proces protiv njega bude ustupljen vlastima BIH.