Foto: Grad Krajugjevac

Kragujevac se na taj način, pojašnjavaju u gradskoj upravi, priključio globalnoj kampanji protiv nasilja nad ženama, koja se obeležava u više od 100 država sveta, zarad podizanja svesti i preduzimanja akcija za suzbijanje te vrste nasilja.

 Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, podsetimo, počela je u subotu na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a biće okončana 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava. U Kragujevcu su tokom 2017, prema oficijelnim podacima, prijavljena 162 slučaja porodičnog nasilja, a u ovdašnjoj sigurnoj kući zbrinuto je 85 žrtava – 44 žene i 41 dete.

 – Kragujevac je jedan od svetlih primera kada je reč o zbrinjavanju i podršci ženama i deci koja su prošla kroz teška iskustva, ali je neophodno pružiti ženama podršku da nasilje prijave. Još je važnije osnažiti ih da prijavu procesuiraju. U suprotnom, Zakon o sprečavanju nasilja u porodici ostaće mrtvo slovo na papiru, kažu nadležni u Gradskom veću.

 Ističu, pritom, da lokalna samouprava za rad Sigurne kuće izdvaja osam miliona dinara iz gradskog budžeta, te da se još dva miliona obezbeđuju kroz projekte nevladinog sektora.