Foto: FoNet/AmCham

„Čekamo njihov konačni izveštaj da odbrana to može da korisiti i da se omogući privremeno puštenja na osnovu garanacija koje je dala Srbija“, rekla je ministarka za Televiziju „Pink“.  

Ona je rekla da je lekarska dokumentacija njegovog zdravstvenog stanja koje su uradili lekari Tribunala selektivno data njegovim advokatima, zbog čega nisu mogli da naprave neophodne podneske i zatraže puštanje na slobodu i zbog čega je uključen srpski lekarski tim.  

„Ti podaci su nakon šest meseci selektivno dostavljeni, ispostavilo se da snimci ne odgovaraju pisanim dokumentima haških lekara i upravo to je bio razlog da lekari iz Beograda odu i izvrše pregled“, rekla je ona.  

Kuborović je kazala da je Srbija učinila sve što je traženo u saradnji s Haškim tribunalom i naglasila da je nakon njegovog zatvaranja ostalo mnogo otvorenih pitanja, pa se tako ne zna ni šta će se dogoditi sa dokumentacijom.  

Ona je istakla da se ne zna da li će obimna dokumentacija biti na adekvatan način obezbeđena ili da li će biti vraćena zemljama koje su je dostavile, što je predviđeno rezolucijom Ujedinjenih nacija iz 2010. godine.  

Podsetila je da je Tribunal uništio delove dokumentacije, odnosno DNK uzorke u Nemačkoj.  

Upitana da li je Haški tribunal bio sud za Srbe, jer je tokom njegovog rada osuđeno najviše Srba, koji su dobili 1.240 godina zatvora, dok je Hrvatima izrečeno 183 godine zatvora a Muslimanima 41,5 godina, Kuborovićeva je potvrdno odgovorila.

„Na kraju je ispalo da je to bio sud za Srbe“, rekla je Nela Kuburović.