Foto: FoNet

Kako je istakla ministarka pravde Nela Kuburović razlog za uvođenje potpuno novog krivičnog dela je taj što advokati nemaju status službenih lica. Definisanjem budućeg člana u narednom periodu baviće se radna grupa čiji će članovi biti predstavnici Ministarstva pravde, advokature, Ministarstva unutrašnih poslova i sudija i tužilaca.

Prema njenim rečima, Ministarstvo pravde je iniciralo osnivanje radne grupe i uputilo nadležnim institucijama poziv da odrede svoje predstavnike u tom telu.

– Već u narednih par dana radna grupa može biti formirana, kada će biti održan i prvi sastanak i utvrditi plan rada i aktivnosti radne grupe, rekla je Kuburović i dodala da će zadatak radne grupe biti da prati sve krivične postupke koji se bave napadima na advokate, kao i da analizira normativne okvire i utvrdi na koji način može da se unapredi položaj advokata, odnosno da se poveća njihova zaštita, posebno kada je reč o postupcima u kojima su angažovani.

Posle ubistva advokata Dragoslava Ognjanovića u Beogradu 28. jula, Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Beograda inicirale su formiranje stalne radne grupe koja će se baviti slučajevima napada i ubistava advokata. U proteklih 10 godina bilo je oko 50 napada na advokate.