Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Ona je ocenila da je „licemerno“ od Haga da kaže da svedoci ne smeju da se pojave u Beogradu i da radikalima mora da se sudi u Hagu.

„To nije zahtev Tužilaštva već zahtev suda. Sudska odluka je juče stigla u Ministarstvo pravde. Srbija ima pravo žalbe, ona će to osporiti“, kazala je Kuburović a prenela televizija Hepi.

Ona je izrazila očekivanje da će izveštaj glavnog tužioca Mehanizma za krivične sudove u Hagu Serža Bramerca o saradnji Srbije sa tom institucijom biti „pozitivniji“.

„Bramerc dva puta godišnje posećuje Srbiju. Ovog puta nemamo strah od toga da Srbija ne saradjuje sa Hagom, naprotiv, ističe se da Srbija saradjuje. Ono što je bitno i što se stalno potencira je da ne postoji dovoljno regionalna saradnja i tu je uvek moj sukob sa tužiocem jer mi ne znamo na koga se to odnosi mada je činjenica da ta saradnja ne funkcioniše sa Hrvatskom“, kazala je ministarka.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (Mehanizam) doneo je nedavno odluku da se članovima Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerici Radeti i Petru Jojiću ne sudi u Srbiji, već da se uhapse i izruče u Hag.

Radeta i Jojić osumnjičeni su da su pretnjama i podmićivanjem uticali na svedoke optužbe u haškim procesima protiv njihovog lidera Vojislava Šešelja.

Radeta je izjavila da ona i njen stranački kolega Petar Jojić nemaju nameru da dobrovoljno odu u Hag.

Povezani tekstovi