Kuburović: Napredak Srbije u ostvarivanju ljudskih prava 1Foto: N1

Srbija je dostigla viši nivo kada je reč o ljudskim pravima u odnosu na prethodne godine, rekla je srpska ministarka pravde Nela Kuburović povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

Ona je za RTS rekla da je jedan od prioriteta Vlade Srbije unapređenje svih ljudskih prava, kao i da Srbija redovno dostavlja izveštaje svim relevantnim međunarodnim institucijama.

„U izveštajima međunarodnih organizacija ocenjuje se da je Srbija dostigla značajan napredak u odnosu na raniji period. Kada je reč o poglavlju 23, blizu 70 odsto traženog je ispunjeno“, rekla je Kuburovićeva.

Kada je reč o preprekama u ostvarivanju osnovnih prava u Srbiji, najugroženije kategorije su Romi, žene, osobe sa invaliditetom i pripadnici LGBT populacije. Ipak, međunarodne institucije ocenjuju da Srbija ostvaruje značajan napredak na polju prava, rekla je za RTS ministarka pravde.

Srbija je potpisnica Istanbulske konvencije koja se odnosi na nasilje nad ženama, a od 1. juna se uspešno primenjuje i Zakon protiv nasilja u porodici. Satatistika je, međutim, i dalje loša i u ovoj godini je u porodičnom naselju ubijeno 25 žena.

„Pored Zakona o porodičnom nasilju primenjuju se i izmene i dopune krivičnog zakona koje su omogućile ubrzanu proceduru. U prethodnih pet meseci primene zakona razmatrano je 17.000 slučajeva nasilja u porodici. Do sada je izrečeno preko 6.000 hitnih mera koje podrazumevaju ili udaljenje nasilnika iz porodice ili zabranu prilaska“, rekla je ministarka Kuburović.

Te izmene omogućile su, prema rečima ministarke, da u prethodnih pet meseci već imamo osuđujuće presude u deset slučajeva.

Pre nekoliko dana pred Savetom bezbednosti ministarka Kuburović je govorila o opštoj oceni rada Haškog tribunala i odbacila završnu ocenu da Srbija nedovoljno sarađuje.

„Bila je to poslednja sednica SB UN posvećena radu Tribunala i nismo jedini koji smatraju da on nije doprineo pomirenju u regionu i pravdi za žrtve. Statistika pokazuje da je Srbija više sarađivala u odnosu na ostale zemlje u regionu i nalog za hapšenje dva radikala ne može da baci senku na saradnju Srbije“, objasnila je Kuburović.

Od Srbije je traženo izručenje 46 osobe od kojih je 45 izručeno a jedno lice izvršilo je samoubistvo pre odlaska u Hag. Preko 700 ljudi je svedočilo u Hagu a bilo je i preko 15.000 zahteva za dokumentacijoim.

„Isticali smo i selektivno postupanje Tribunala što pokazuje i statistika jer je 70 odsto osuđenih srpske nacionalnosti a ista je situacija i kada je reč o dužini izrečenih kazni“, rekla je ministarka pravde.

Ministarka Kuburović, međutim, kaže da će Srbija nastaviti saradnju i sa institucijom Mehanizma.

„Mi moramo sami da radimo na pomirenju u regionu jer Tribunal nije tome doprineo. Nećemo zaboravljati prošlost i bežati od odgovornosti, ali smatramo da svi odgovorni za zločine, bez obzira na nacionalnost, moraju da budu izvedeni pred lice pravde“, zaključila je ministarka pravde.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Kuburović: Napredak Srbije u ostvarivanju ljudskih prava”

  1. Najveca dostignuca su nam u supljoj prici.Iz supljeg u prazno je takodje puno prebaceno.Magla se upravo pocela istovarivati a prime nismo mogli,radi vrucina.Evo ni susa vise nema.Snega uvezli tacno koliko treba.Nema razbacivanja.Jos uvek nas malo sramota!!!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.