Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Kuburović je pojasnila da je preporuka Vrhovnog kasacionog suda da ukoliko je započet postupak izvršenja, bude doneta privremena mera ili da javni izvršitelji odlože izvršenje u toj situaciji.

Ona je gostujući na Radio-teelviziji Srbije rekla da je sistem izvršenja u Srbiji bio „rak rana“, ali da konačno funkcioniše.

„Sistem izvršenja funkcioniše, da li postoji mogućnost zloupotrbe, svakako ukoliko se tkava mogućnost ukaže postoji nadzor od strane suda, od Komore izvršitelja, Ministarstva pravde i svaki put ako s eučini d aje bilo akave zloupotrebe od strane izvršitelja ona bude sankcionisana“, rekla je Kuburović.

Prema njenim rečima, preporuka Radne grupe Ministarsrtva pravde je da se uvede limit od 5.000 evra ispod kojeg neće moći da se izvrši prodaja stana u kojem neko stanuje.

„Videćemo da li će tokom javne rasprave da se taj iznos promeni, ali u svakom slučaju za male iznose neće biti moguće sprovoditi izvršenje javne nepokretnosti koja služi isključivo za stanovanje dužnika“, rekla je Kuburović.

Komentarišući izveštaj Antikorupcijskog tela Saveta Evrope (GREKO), Kuburović je kazala da je bitno što je Srbija skinuta sa liste globalno nezadovoljavajućih država u pogledu korupcije.

„To znači da smo ostvarili napredak u odnosu na prethodni izveštaj, i da više nismo pod premanentnim monitoringom GREKO kada je reč o ispunjavanju naših preporuka“, ocenila je ona.

Ona je upozorila da se 13 preporuka GREKO odnose na rad poslanika, sudija i tužioce i jačanje transparentnosti Skupštine Srbije u donošenju zakona, te da se zakoni ne donose po hitnom postupku već uz javne rasprave.

„Svakako je konstatovan napredak, jer je smanjen broj zakona koji se donose po hitnom postupku. Ono što je bitno je da treba raditi na jačanju nezavisnosti sudija i jačanju samostalnosti tužilaca, to podrazuemva ustavne promene“, dodala je Kuburović.

Kuburović je najavila da je pripremljen novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije i da će se okonačan predlog tog zakona za 15 dana naći u skupštini Srbije.

„Jača se nezavisnost Agencije za borbu protiv korupcije, širi se nadležnost, finansijski se jača nezavisnost i menja se postupak izbora predsednika i odbora Agencije“, rekla je Kuburović.

Antikorupcijsko telo Saveta Evrope GREKO juče je u najnovijem izveštaju navelo da Srbija nije ispunila nijednu od 13 preporuka u oblasti sprečavanja korupcije poslanika, sudija i tužilaca. U Prelaznom izveštaju o usaglašenosti, radjenom u okviru četvrte runde procena, navedeno je da je 10 preporuka delimično sprovedeno u delo dok oko tri nije uradjeno ništa.

Uprkos tome, u juče objavljenom izveštaju GREKO je ocenio da ukupni nivo pridržavanja preporuka datih Srbiji više nije „globalno nezadovoljavajući“ a srpske vlasti su pozvane da nastave napore na sprovodjenju preporuka.

Navedeno je da je u oblasti sprečavanja korupcije medju poslanicima učinjen važan korak usvajanjem zakona o lobiranju, ali da je neophodna i odlučnija akcija. To podrazumeva usvajanje pravilnika ponašanja poslanika, što bi trebalo da bude prioritet, kao i usvajanje mera za povećanje transparentnosti zakonodavnog procesa, povećanje vremena za debate o predlozima zakona i izbegavanje korišćenja hitnog postupka u parlamentu osim u izuzetnim okolnostima.

Povezani tekstovi