Foto: Nenad Đorđević/FoNet

“U saradnji sa privrednim sudovima izgradjen je nov, centralizovan softer za vodjenje predmeta SIPRIS, koji će biti povezan sa relevantnim državnim bazama poput Agencije za privredne registre, Ministarstvom unutrašnjih poslova, što će doprineti efikasnijem radu privrednih sudova u rešavanju predmeta i smanjenju troškova”, istakla je Kuburović.

Ona je naglasila da se radi i na jačanju infrastrukture privrednih sudova i da će posle nove zgrade suda u Užicu i Kragujevac u roku od tri godine dobiti Palatu pravde.

“Rad privrednih sudova utiče na investicionu klimu i privlačenje stranih investicija, ali i rangiranje Srbije na duing biznis listi, zbog toga je nama veoma bitno da poboljšamo i stvorimo sve uslove za njihov efikasan rad”, rekla je Kuburović.

Predsednica privrednog apelacionog suda Jasminka Obućina istakla je da je u prvih šest meseci ove godine od oko 15.000 predmeta rešeno pola, dok je broj predmeta starijih od 10 godina smanjen za 82 odsto, a starijih od 5 godina za 74 odsto.

“Postigli smo zavidne rezultate, ali naš cilj je da takvih predmeta ne bude u privrednim sudovima. Na to će biti usmerene naše aktivnosti u narednom periodu, kao i na savladavanje priliva novih slučajeva koji je sve veći, a nemamo dovoljnu popunjenost broja sudija“, rekla je Obućina.

Prema njenim rečima, na kraju prošle godine bilo je 154 umesto predvidjenih 178 sudija.

Savetovanju na Zlatiboru koje se održava od 5. do 7.septembra prisustvuju i predstavnici Vrhovnog kasacionog suda, sudije Ustavnog suda, Privrednog apelacionog suda i 16 privrednih sudova Srbije.