Foto: FoNet / AmCham

Ona je za Radio-televiziju Srbije kazala da predsednika Vrhovnog suda Srbije ubuduće bira isključivo Visoki savet sudstva, da je ukinut takozvani probni mandat, odnosno izbor sudija i zamenika javnih tužilaca na trogodišnji mandat. 

„Izmenjen je i sastav Visokog saveta sudstva gde više ministar nije član saveta, predsednik Odbora za pravosuđe Narodne skupštine takođe nije član saveta, ostaje da članove saveta biraju isključivo sudije kada je reč o predstavnicima sudija. Ima pet članova i pet članova koje predlaže Narodna skupština iz reda istaknutih pravnika“, rekla je ministarka za RTS i navela da ovog puta sudije same sebe biraju, ministarka je kazala da Narodna skupština više nema nikakvog uticaja kada je reč o predlaganju članova Visokog saveta sudstva iz reda sudija. 

„Mi smo se rukovodili standardima koji postoje u zemljama u regionu i preporukama Venecijanske komisije“, kazala je Nela Kuburović. 

Ministarstvo pravde Srbije objavilo je juče na svojoj internet stranici Radni tekst izmena Ustava u oblasti pravosuđa, koji će biti predmet novog kruga javnih rasprava. 

Javna rasprava o Radnom tekstu izmena Ustava u oblasti pravosudja biće održana 5. februara u Beogradu, 19. februara u Kragujevcu, 26. februara u Nišu i 5. marta u Novom Sadu.