Kuburović sa ambasadorkom Australije o pravosudnoj saradnji dveju država 1Foto: Ministarstvo pravde

Kuburović i Stadert su se saglasile da Srbija i Australija imaju dobre odnose, kao i da se međunaroda pravna saradnja odvija dobro, posebno uzimajući u obzir činjenicu različitost pravnih sistema ove dve države, ističe s eu saopštenju.

Ambasadorka Australije je pohvalila saradnju Srbije, navodi Ministasrtvo pravde, i njenih pravosudnih organa sa australijskim pravosudnim organima povodom hapšenja i procesuiranja tri australijska državljanina, čije je izručenje Australija tražila zbog posedovanja i prometa narkotika.

Stadert je ukazala da njena država vidi da je srpska Vlada posvećena evropskom putu, kao i koliko su za nju bitni mir i stabilnost u regionu, zajedno sa prosperitetom države.

Kuburović i Stadert su ukazale da je potrebno dodatno unaprediti međunarodnu pravnu saradnju kroz potpisivanje bilateralnog sporazuma, imajući u vidu da se postojeća odvija po osnovu međunarodnih konvencija, dodaje se u saopštenju. One su istakle da bi uspostavljanje pravne saradnje na bilaterlanoj osnovi omogućilo direktnu saradnju između pravosudnih organa dve države, što bi doprinelo bržoj razmeni informacija i kraćem trajanju postupaka.