Foto: Darko Petrovic/ Pozarevac na FB

Članovi Fejsbuk grupe „Požarevac na FB“ pokrenuli su akciju za pomoć požarevačkom poštaru Salihu Toljaju da završi kuću, prenosi E-Braničevo.

Kako navode, Salih je sa porodicom došao u Požarevac posle povlačenja srpske vojske sa Kosova 1999. godine. Rodom je iz Dečana, a radio je u Đakovici. Kada su se svi Albanci povukli iz državnih firmi on je ostao da radi, međutim, ubrzo je morao da pobegne jer je njegova odluka da nastavi da radi shvaćena kao čin izdaje. Da je ostao, kako tvrdi, ne bi danas bio živ.

Trenutno živi sa suprugom i petoro dece starosti od 2 do 15 godina. Pre tri godine njegova ćerka Dafina poginula je u saobraćajnoj nesreći. Od para koje mu je isplatilo osiguranje kupio je plac na kome je bio podrumg de su gajene pečurke. Dozidao je sprat i stavio ploču. Za dalje para nema.

Fejsbukovci su do sada obezbedili oko 150 hiljada dinara – 100 hiljada za crep i ostalo za građu.

Neophodno je obezbediti još 60 hiljada dinara za OSB ploče i paropropustljivu foliju, 120 hiljada dinara za majstore, za letvu, građevinske blokove, kao i oko 35 hiljada dinara za cement.

Najveći darodavac za sada je „Minel Enim“ iz Smedereva koji je obezbedio dve hiljade komada crepa. S obzirom na tešku ekonomsku situaciju uopšte i da se do novca teško dolazi, organizatori akcije se trude da iskoriste svaki dinar i uštede gde god je moguće.

„Napravili smo značajnu uštedu kupujući tri kubika građe sa skela Ramske tvrđave i tu smo uštedeli oko 330 evra, plaćali smo 60 evra kubik, a u prodaji je 170 do 180“, kazao je Slobodan Vasić, jedan od organizatora akcije.

Za nekoliko dana sedmočlana porodica Toljaj više neće brinuti kada počnu padavine. Da bi se okončali radovi nedostaje još oko 300 komada crepa i oko 600 blokova da bi se ozidali kalkani.

„Požarevac na FB“ ima i humanitarni žiro račun na koji se mogu uplatiti donacije:

Darko Petrović 330-0038166220876-20, svrha uplate: Da poštar dobije krov.