Vučić je tog jutra obećao puštanje u rad kanalizacije u Pinosavi, bolje dane za Srbiju već krajem 2014. i „koliko sutra – žestok obračun sa kriminalom“.

Sem naprednjaka, Vučića su dočekali radikali koji su preko razglasa odvrnuli „Spremte se spremte četnici“, kao i „Zavetnici“, koji su tokom Vučićevog obraćanja uzvikivali: „Prodao si Kosovo! Izdaja, izdaja! Vi ste sluge Brisela!“

– U iščekivanju svog „vođe“, videvši veliki broj pristalica Srpskog sabora Zavetnici, naprednjaci su počeli sa vređanjem i pretnjama u kojima je prednjačio Dragan Vukanić, predsednik opštine. On je prišao aktivistima „Zavetnika“, među kojima su bile tri devojke i rekao: „Ne možete ovde da delite propagandni materijal, jer ako vam ja okrenem leđa, ovi momci koji su vas okružili napraviće od vas mlevene kobasice“ – saopštili su „Zavetnici“.

Od „mlevenih kobasica“ ipak nije bilo ništa – ometači naprednjačkog mitinga samo su legitimisani. Radikalima su, opet, počupani kablovi sa razglasa.

To je tek delić atmosfere voždovačkih izbora koji su, kažu upućeni, lakmus papir izborne volje građana u Srbiji, jer Voždovac, vole da kažu analitičari – jeste po konfiguraciji – Srbija u malom. Kada krenete od Slavije već na Autokomandi ulazite u predizbornu kampanju – na jednom bilbordu je lik Aleksandra Vučića i natpisi „Sada možemo mnogo više“ i „Nova šansa za Voždovac“, zatim lik Ivice Dačić i natpis „Odgovorno za Voždovac“, te beli plakati bez slike gde piše „Đilas – neko mora i da radi“, koje su politički protivnici na nekim mestima prepravili u „Neko mora i da krade“.

Bojan Mladenović, kandidat radikala za predsednika opštine, na svom flajeru napisao je, pored ostalog, da je za vreme studija radio i kao taksista, a potom diplomirao sa desetkom. Radikali na Voždovcu upravo promovišu činjenicu da su njihovi bivši saborci, naprednjaci, majstori da zamaskiraju svoja „prethodna zanimanja“.

– Kriju se iza svog lidera. Svuda na flajerima, plakatima, bilbordima isključivo je Aleksandar Vučić, a posle izbora postave nekoga koga su krili u kampanji. U Zemunu je za predsednika opštine postavljen bivši vozač Aleksandra Vučića, njegov pomoćnik je bivši vozač Tomislava Nikolića. Obojica su u međuvremenu diplomirali. Na Voždovcu je kandidat za predsednika opštine ispred SNS Aleksandar Savić, koji je na prethodnim izborima u biografiji navodio da je električar, a onda u međuvremenu diplomirao na nekom privatnom fakultetu – kaže nam Bojan Mladenović.

U kafiću „Če“, koji se nalazi u prizemlju sedišta SPS, iza zgrade SO Voždovac, na jednom zidu visi i uramljena slika Slobodana Miloševića. Tu su nam sastanak zakazali Vladimir Todorić, kandidat demokrata za predsednika opštine, i Branko Arsenijević, šef odborničke grupe DS u lokalnom parlamentu.

– Kampanja prevazilazi lokalne teme. Uvod je u kampanju za Beograd i republičke izbore. Hvata se startna pozicija. Ako pogledate i prethodne lokalne izbore, ispada da je Vučić kandidat za predsednika svih opština – priča Todorić.

On u svom programu navodi i plan izgradnje voždovačkog Urbanog centra gde će se, pored ostalog, vikendom održavati rok svirke mladih bendova.

– U kulturnoj ponudi Voždovca imate besplatne predstave Kursadžija u sali opštine. Ovo nimalo ne podseća na beogradsku opštinu. Nijedan kulturni sadržaj ne postoji – kaže Todorić.

Naprednjaci, inače, i u ovoj kampanji organizuju gratis predstave Pinkovih humorista.

Demokrate, opet, objašnjavaju da vode takozvanu „targetiranu kampanju“.

– Obilazimo sigurne glasove iz prethodne kampanje, i sve one koji su nas kontaktirali po štandovima na Voždovcu. Nama je cilj da predstavimo rezultate gradske vlasti u poslednjih pet godina. Na Voždovcu nije ništa urađeno prethodne četiri godine, oni kažu da im grad nije odredio dovoljan budžet, a mi pokušavamo da predstavimo šta su sa istim budžetom uradile opštine Palilula, Čukarica, koje imaju sličan broj stanovnika i sličnu teritoriju. Gomile sredstava uložena su u nekategorisane puteve, ogromna sredstva potrošena na preplaćene sanacije i adaptacije. Njihova obećanja su bila velika. Prvo je bilo da će uvesti video-nadzor u svim voždovačkim školama, a ni u jednu nisu uveli. Tako da je ovo jedna od retkih opština gde takav nadzor ne postoji – kaže Branko Arsenijević

Demokrate objašnjavaju da su lokalni naprednjaci smatrali da mogu da se zaklanjaju iza lika i dela Vučića, ranije i Nikolića, pa jednostavno nisu uradili ništa za ceo mandat.

– Činjenica da je Vučić tražio pre deset dana da se sa bilborda skinu likovi ljudi koji su prethodnih godina vodili opštinu i da se stave bilbordi sa njegovim likom pokazuje i da je on svestan toga – kažu Arsenijević i Todorić.

Naprednjaci u kampanji zaista uglavnom kukaju kako su – zbog Đilasove „diskriminacije“ dok je bio gradonačelnik i centralizacije u raspodeli para – bili onemogućeni da „preporode opštinu“. Mnogo toga je urađeno – tvrde – a ističu izgradnju sportskih hala u podavalskim selima, posebno onu u Belom Potoku.

S druge strane, Pokret „1389“ na Voždovcu je izgradio tri takozvane nacionalističke teretane, od kojih je jedna u međuvremenu, pošto kao ni ostale nije imala dozvolu – srušena.

– Pokret „1389“ je pod kontrolom Vučića, aktivisti SNS su im lepili plakate i davali potpise za listu. Ceo život sam u radikalima i znam tačno ko je ko. Cilj im je da odvuku glasove nama i DSS-u – tvrdi Bojan Mladenović.

Da kampanja prevazilazi lokalne teme viđeno je u subotu u Sportskom centru „Šumice“, na mitingu Pokreta Dveri. Među govornicima su bili i akademik Kosta Čavoški, kao i jedan od osnivača srpske opozicije Mirko Jović…

– Oslobađanje Srbije počinje sa Voždovca. Odavde je krenuo i vožd Karađorđe – ponovilo je nekoliko govornika, koji su uglavnom pričali o „izdaji Kosova“, genetski modifikovanoj hrani, mada je na flajeru ove desničarske koalicije naglašeno i nekoliko „voždovačkih“ tema. Recimo, činjenica da se za Voždovačke novine iz opštinskog budžeta izdvaja 22.123 evra, a aktivisti SNS ih dele kao svoj propagandni materijal, što se tog vikenda moglo primetiti na voždovačkoj pijaci, gde aktivisti svih stranaka, jedni pored drugih, imaju štandove.

Na ulicama Voždovca ovih dana možete sresti svakakve poznate ličnosti. Recimo, televizijska autorku, osnivačicu Beogradske inicijative Snežanu Dakić Mikić, koja je OŠ „Filip Filipović“ donirala sapun dovoljan da deca peru ruke do kraja školske godine. Ona je takođe snabdela sve toalete te škole dozerima za sapun. Beogradska inicijativa je, inače, ovih dana saopštila da je odustajanje liste grupe građana „Ne volim političare“ od samostalnog nastupa, i njihovo pristupanje listi DS – dovelo do neviđenog haosa. Naime, lista „Ne volim političare“ je nosila broj dva, pa su svi, sem naprednjaka, koji su na izbornom listiću pod brojem jedan, morali da menjaju već odštampan materijal usred kampanje, jer su svi brojevi pomereni za po jedan – unapred.

– Nesposobni da vode normalnu kampanju, demokrate su zaključile da im je jedina korist da drugima prave štetu: sve liste podnete posle ove lažne, već su predstavile svoje programe pod određenim brojem koji se sada menja i pravi zabunu kod birača – saopštila je Beogradska inicijativa.

Tako da na Voždovcu možete videti plakate izbornih lista sa dva različita broja.

– Cirkus! – kaže nam Jovan, stari Voždovčanin, koji jedva čeka da osvane 16. decembar. „Tada ću moći ko čovek da odem na pijacu, a da sem krompira kući ne odnesem i kilogram flajera, upaljača, olovki, blokčića…“ – vadio je iz džepova taj raznoliki stranački „merčendajz“ i lagano nastavio da šeta pokraj bilborda Ustaničkom ulicom.