Eksperti iz osam političkih partija juče su u Sarajevu, pod pokroviteljstvom visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, održali treću rundu tehničkih razgovora o reformi policije Bosne i Hercegovine, ali bez vidnih rezultata i pomaka. Srpski predstavnici poručili su da „bošnjačka strana traži sve za sebe, ali da pri tome nije u stanju priznati legitimnost zahtjeva koji dolaze iz Republike Srpske“. Zadatak stručnjaka jeste da pripreme teren i olakšaju posao liderima stranaka na konačnom usvajanju teksta Protokola o reformi policije BIH koji je predložio Miroslav Lajčak.
Četvrta runda razgovora održaće se u četvrtak, a sutra će u Banjaluci zasjedati Narodna skupština Republike Srpske. Poslanicima će se obratiti Lajčak i, kako je najavljeno, suština njegovog govora biće u reformi policije i ustavnoj reformi u BIH.
Jučerašnje razgovore o reformi policije komentarisao je i šef Posmatračke misije Savjeta Evrope Kimo Sasi koji je bio u zvaničnoj posjeti Banjaluci.
– BIH je prije dvije godine postala član Savjeta Evrope i tada je pristala na određene obaveze koje se moraju ispuniti. Na samom početku je ispunila mnogo svojih obaveza i taj progres je bio dobar. Međutim, kasnije je u nekim reformama, kao što je policijska, taj proces zaustavljen. Reforma policije je centralno pitanje u BIH i mora se što prije privesti kraju. Ništa manje važno nije ni pitanje reforme Ustava u BIH – istakao je Sasi posle sastanka s predsjednikom Narodne skupštine RS Igorom Radojičićem.
Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik rekao je, poslije sastanka s timom iz Strazbura, da rezolucija koju je donio SE o ukidanju entitetskog glasanja „nije bila dobra i često je zloupotrebljavana od strane sarajevskih političara, što dovodi do destabilizacije BIH“.
– Što se tiče reforme policije, u RS postoji jedinstven stav, a to je da zakonodavna nadležnost bude utvrđena na nivou BIH, ali da to ne znači ukidanje policije RS – rekao je Dodik.