Ovi podaci su izvedeni na osnovu izveštaja koji su objavljeni u domaćim štampanim medijima u periodu između februara 2013. i februara 2015. godine i stavova građana koji su se o oružju izjašnjavali putem internet platforme „Oružje na meti“.

Sudeći prema analiziranim medijskim sadržajima, u incidentima se najčešće koriste pištolji i revolveri. Oni se najčešće dešavaju u urbanim sredinama. Broj incidenata u letnjoj sezoni je gotovo dva puta veći u odnosu na zimski period. Dodatno, incidenti su mnogo češći u večernjim časovima.

Većina građana smatra da je vatreno oružje važno posedovati za ličnu samoodbranu, ali se protive njegovom nošenju.

Svetlana Đurđević Lukić, direktorka Centra za istraživanje javnih politika, značaj ovog istraživanja vidi u činjenici da slične analize nisu pravljene u skorijem periodu, čak ni od strane MUP-a prilikom donošenja Zakona o oružju i municiji i otvaranja kampanje za legalizaciju oružja.

– Iako ovi podaci nisu u metodološkom smislu reprezentativni, oni pokazuju životne situacije u kojima se oružje koristi i mogu da daju dublju sliku problema i pomognu u pronalaženju predloga za njegovo rešavanje – navela je Đurđević Lukić.

Miljko Simović, pomoćnik načelnika Uprave za upravne poslove MUP-a, istakao je da je MUP radio slična istraživanja i raspolagao analitičkim podacima prilikom donošenja Zakona o oružju i municiji, samo što ih nisu predstavljali javnosti.

On je, govoreći o tom zakonu, naglasio da je on usvojen 4. marta ove godine, ali da će u potpunosti stupiti na snagu kroz tačno godinu dana od usvajanja. Prema njegovim rečima, taj rok je ostavljen MUP-u da usvoji „oko sedam-osam“ uredbi koje su neophodne da zakon zaživi. U tom periodu iz istog razloga će i Ministarstvo zdravlja morati da usvoji dve uredbe.

– Ovaj zakon je znatno stroži od prethodnog. Pored trenutno važećih uslova za posedovanje oružja koji to onemogućavaju ljudima koji su krivično ili prekršajno osuđivani, protiv kojih su pokrenuti postupci ili predstavljaju opasnost za porodicu i okolinu, mi smo predvideli još dva uslova. Pored ovih kriterijuma, da biste dobili oružje po novom zakonu morate da dokažete da imate opravdani razlog za to i morate da prođete zdravstveni pregled.

Opada broj oružja

Prema navodima Miljka Simovića iz MUP-a, primetna je tendencija opadanja broja vlasnika legalnog oružja. Kako je naveo, na kraju 2013. godine u Srbiji je bilo oko 1.183.000 komada legalnog oružja. Godinu dana kasnije taj broj se, istakao je Simović, smanjio za otprilike 170.000. Takođe, kada je nelegalno oružje u pitanju, Simović je naveo da je trenutna kampanja za legalizaciju šesta po redu koju MUP sprovodi. U prethodnih pet je, prema njegovim tvrdnjama, prikupljeno preko 100.000 komada oružja.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.