Nagradu „Stanislav Staša Marinković“, jedno od najznačajnijih novinarskih priznanja u Srbiji, Dragoljubu Draži Petroviću uručio je glavni i odgovorni urednik Danasa Zoran Panović.

– U konkurenciji nekoliko dobrih novinara, Dragoljub Petrović se izdvojio. Jedan je od najboljih srpskih kolumnista, čovek koji piše odlične reportaže, intervjue… Podjednako dobro se snalazi u svim novinarskim žanrovima. Petrovića većina kolega obožava, a oni koji ga ne vole, to je iz čiste zavisti. Siguran sam da ga od političara apsolutno niko ne voli, što je dodatni kvalitet za ovu nagradu – rekao je Panović.

U iščekivanju govora, Petrović je u svom maniru rekao samo kratko – „Hvala“. I naknadno, posle smeha i aplauza još par puta – hvala. Na naše insistiranje kasnije je dodao da se oseća počastvovanim što se našao u društvu novinarskih imena koji su ovu nagradu dobijali prethodnih godina, podsećajući da je ovo drugi put kako je dobio priznanje „Stanislav Staša Marinković“. Petrović je, naime, sa koleginicom Tanjom Jakobi bio sudobitnik nagrade 1997. godine.

Nagrada „Nikola Burzan“, koja se dodeljuje za izuzetne rezultate u prethodnoj godini u našem listu, pripala je novinarki ekonomske rubrike Mirjani N. Stevanović, a priznanje je obrazložio urednik političke rubrike i predsednik komisije za ovogodišnju dodelu Nikola Tomić.

– Jednoglasnom odlukom tročlane komisije, Mirjana je izabrana za ovu nagradu kao novinarka koja može, mora i treba da bude primer novinarima Danasa, i šire. Mira ima sve kvalitete koji su neophodni za dobrog novinara – naglasio je Tomić. Zahvaljujući na nagradi, Mirjana N. Stevanović je istakla da joj ona puno znači.

– Drago mi je, ne samo zbog obrazloženja žirija već i zbog načina i iskrenosti kojom su kolege čestitale na nagradi – naglasila je Stevanovićeva, dodajući da je i ona, poput Petrovića, „više pismeni nego usmeni novinar“.

Većina kolega u Danasu složna je u oceni da se od dvoje nagrađenih novinara može puno naučiti. Ne načinom na koji to urednici obično rade, već nenametljivo, ličnim primerom, dobronamernim savetima i odličnim tekstovima.

Redakcija Danasa juče je bila mala da bi primila sve prijatelje i poštovaoce našeg lista, koji su došli da uveličaju dvostruki jubilej – 14. rođendan i izlazak 5000. broja. U ime Danasa, prisutne je pozdravio član Upravnog odbora Dan Grafa Radomir Ličina, podsećajući na početke izlaženja našeg lista.

– Novinari koji su pre 14 godina pokrenuli Danas znali su šta je za njih bila istina 1997. i osetili su se pozvanim da joj služe, najbolje što su mogli, tokom svih teških godina pod Miloševićem i ne mnogo lakših pod onima koji su ga nasledili. Istrajali su u toj nameri, ne znajući i ne kalkulišući šta će doneti sutra, uprkos progonima, pretnjama, optužbama da su domaći izdajnici i strani plaćenici, zabranama, izbacivanju iz prostorija, zatvaranju novinara, drakonskim novčanim kaznama i besmislenim sudskim odlukama – rekao je Ličina dodajući da je Danas opstao kao jedini nacionalni dnevnik koji ne kontroliše nijedna politička ili interesna grupa.

Žvaka iz barke

Dragoljub Draža Petrović je nagradu „Stanislav Staša Marinković“ dobio jednoglasnom odlukom petočlanog žirija u sastavu Zoran Panović, glavni i odgovorni urednik Danasa, Dragana Marinković, supruga Stanislava Marinkovića, politikolog Srbobran Branković, novinari i urednici Rade Radovanović i Ruža Ćirković. U konkurenciji za nagradu bili su i novinari Ljubica Gojgić, Zlatko Paković, Dragoljub Žarković, Dijana Subotički, Predrag Blagojević. Prema obrazloženju žirija, Petrović se izdvaja izuzetnošću svog stvaralaštva, koje je iskazano kako u analitičko-satiričnim kolumnama „Žvaka u pepeljari“ i „Nojeva barka“ tako i u brojnim reportažama iz najrazličitijih oblasti. Dragoljub Petrović rođen je 1970. u Beogradu. Novinarstvom je počeo da se bavi 1994. godine u Borbi, kasnije radio kao novinar i urednik u Našoj Borbi i Glasu javnosti. Bio je stalni saradnik TV produkcije „Video nedeljnik“, kolumnista Kurira, a objavljivao je u mnogim srpskim štampanim medijima.

Analiza u krvi

Novinarka ekonomske rubrike Danasa, Mirjana N. Stevanović dobitnica je interne nagrade našeg lista jednoglasnom odlukom tročlanog žirija u sastavu Ludwik Wincent Gadomski, Gordan Brkić i Nikola Tomić. U izboru su bile i novinarke Lidija Valtner, Ljiljana Bukvić i Aleksandra Ćuk. Mirjana N. Stevanović, po mišljenju Komisije, najvišim stepenom poštovanja svih principa novinarske profesije, kao i svakodnevnim odnosom prema poslu, gde dugi niz godina iskazuje maksimum odgovornosti, treba i mora da bude primer i uzor svim novinarima Danasa. Mirina važnost za ekonomsku rubriku i ceo list posebno je došla do izražaja 2010-2011. godine. Mirjana N. Stevanović rođena je u Beogradu. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Boru, Fakultet političkih nauka u Beogradu, a novinarsku karijeru započela je u Jagodini. U Ekonomsku rubriku redakcije Danasa došla je pre šest godina kao novinar sa više od 25 godina radnog staža. Sektorski, i veoma analitički prati teme iz oblasti privatizacije i realni sektor privrede.