Foto: Fonet / Kostadin Kamenov

Lazanski smatra i da Srbija mora da se naoružava zbog bezbednosnih izazova u regionu, a da je rusko oružje najpovoljnije. O nabavci sistema S-300 razgovara se sa Belorusijom, rekao je on, ali Rusija kao proizvoрač mora da da saglasnost.

Bilo bi odlično kada bi Srbija nabavila modernu verziju tog sistema, ili bar sistem koji bi potom bio modernizovan, ocenio je Lazanski, dodavši da bi se time kompletirao sistem protivvazdušne odbrane, što bi Srbiji omogućilo da vodi nezavisniju spoljnu politiku.

Nema dobre spoljne politike ako nemate vojsku koja to podržava. Šargarepa bez štapa ne ide, poručio je Lazanski. Prema rečima Lazanskog, na Balkanu nema potpuno bezbedne situacije.

Imate Kosovo, jug Srbije, Makedoniju, BiH, političku i psihološku konfrontaciju sa Hrvatskom. Ne možete verovati u večni mir na Balkanu, rekao je Lazanski i podsetio na parolu Josipa Broza Tita: „Radimo kao da će 100 biti mir, pripremajmo se kao da će sutra rat“.

Lazanski očekuje i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Moskvi razgovarati o humanitarnom centru u Nišu. Problem je što taj centar nema status koji obezbeрuje da tehničaka sredstva ne podležu porezu ili carini. Ne traži se diplomatski status, već status tehničih lica. Podsetiću da snage NATO po IPAP imaju pravi diplomatski status u Srbiji. Logika je da se da status tehničkog lica, smatra Lazanski.