On je Izjavio da će se jedino kandidovati na izborima u proleće 2009. za Evropski parlament, jer na njima zbog proporcionalnog sistema FN može da osvoji neko poslaničko mesto.

Nacionalističkom FN svi brodovi su potonuli. Na predsedničkim izborima 2007. Lepen je osvojio manje od deset odsto glasova, na parlamentarnim nije osvojio ni jedno poslaničko mesto, a stranka je prošla katastrofalno na regionalnim i lokalnim održanim u proleće ove godine. Istraživanja javnog mnenja ukazuju da su mnogi glasači FN, uvidevši uzaludnost glasanja za stranku koja nema nikakve izglede da učestvuje u vlasti, prešli u desničarski Ujedinjeni narodni pokret (UMP) koji predvodi šef države Nikola Sarkozi.

Potpuni neuspeh na izborima skresao je finansiranje stranke. Kako bi stranka preživela, Le Pen je prodao i zgradu koju je posedovao u pariskoj regiji, o čemu je Danas pisao. Mada je Lepen praktično označio svoju ćerku, 39-godišnju Marinu Lepen za svog naslednika i Brino Golniš, potpredsednik stranke, nekadašnji profesor fakulteta koji je udaljen iz obrazovanja zbog uvreda na rasnoj i nacionalnoj osnovi izjavljuje da je „još uvek kandidat za Lepenovog naslednika“.