Dok traju nagađanja o tome kako će izgledati buduća vlada jedino je sigurno da će ona biti etnički mešovitija od prethodnih. Predstavnici partija koje se u javnosti spominju kao nejverovatniji konstituenti nove vlade pokazali su zainteresovanost za uključenje predstavnika nacionalnih manjina u organe vlasti.
Ipak, lideri manjinskih partija tvrde da se dosad nisu dogovarali sa velikim partijama o mogućnosti eventualnog angažmana u vladi, te da je, u ovom momentu, još rano govoriti o tome. Uočljive su i razlike među „apetitima“ manjinskih partija – neke su zadovoljne ulaskom u parlament, druge očekuju ministarska mesta. Ono u čemu se slažu predstavnici manjinskih stranaka je da ne bi pravili dogovor sa radikalima i socijalistima.
Lider koalicije Lista za Sandžak Bajro Omeragić kaže za Danas da će poslanici te liste biti deo demokratskog bloka u budućem sazivu parlamenta. Iako, kako je rekao, dosad nije bilo ponuda, Lista za Sandžak zainteresovana je za ulazak u vladu.

Hrvati ponovo u parlamentu

Subotica – Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić izrazio je zadovoljstvo izbornim rezultatima, a na osnovu dobre izlaznosti građana u mestima gde žive vojvođanski Hrvati očekuje poslanički mandat u Skupštini Srbije.

– U tim mestima zabeležena je velika izlaznost. Uverljiva većina njih glasala je za DS. Upravo od broja i političke opredeljenosti Hrvata u Vojvodini zavisi hoće li DSHV dobiti mandat u Skupštini Srbije – kaže Kuntić. Ukoliko mu pripadne poslaničko mesto, Petar Kuntić će biti prvi predstavnik hrvatske manjinske zajednice u Skupštini Srbije nakon 1992. godine.

– U ovoj vladi bili smo zaduženi za rad Saveta za ravnomerni regionalni razvoj i usvojili smo Strategiju ravnomernog regionalnog razvoja do 2012. Očekujemo da nastavimo u novom ministarstvu za ravnomerni regionalni razvoj – istakao je Omeragić. U novoj vladi, sugeriše on, moralo bi da dođe do poboljšanja delotvornosti principa učešća nacionalnih manjina u javnom životu, „jer dosad ni približno nisu bile zastupljene u državnim institucijama, diplomatiji“…

RIK naložio ponavljanje izbora na pet mesta

Beograd – Republička izborna komisija dosad je odlučila da se parlamentarni izbori moraju ponoviti na pet biračkih mesta u Srbiji. Izbori će, zbog toga što su u izbornim komisijama bili supružnici, biti ponovljeni na glasačkom mestu 22 u Šapcu i mestu broj 15 u Senti. Glasanje će biti ponovljeno i na jednom biračkom mestu u Knjaževcu, kao i na izbornim mestima 7 i 17 u Lipljanu, na Kosovu. U RIK je od trenutka zatvaranja biračkih mesta 21. januara pristiglo 90-ak prigovora na tok izbornog procesa na pojedinim biračkim mestima. Većina prigovora je odbačena, a Demokratska stranka je povukla svoje prigovore.

Lider Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić koja je na listi DS osvojila tri poslanička mesta smatra da je prerano licitirati ministarskim mestima. On, pak, ne veruje da će se u vladi naći predstavnici Liste za Sandžak. Prema Ljajićevim rečima, oni mogu da participiraju u vlasti na nivou pomoćnika ili zamenika, ali ne i da uđu u vladu kao ministri, jer „od njihova dva poslanička mesta ništa ne zavisi.
– Manjinske partije će sigurno na neki način biti uključene u rad buduće vlade, ali to ne mora da znači da će svaka dobiti ministarsko mesto. Jednostavno to nije moguće jer vlada nema sto članova – kaže Ljajić za Danas i dodaje da očekuje da Savez vojvođanskih Mađara sigurno uđe u vladu.
Po sporazumu potpisanom sa DS Ljajićeva SDP trebalo bi da dobije jedno ministarsko mesto, ali Ljajić kaže da je prerano govoriti o konkretnom resoru, jer će sastav buduće vlade zavisti od više stranaka. Inače, prema pomenutom sporazumu, ova partija očekuje još četiri pomoćnička i dva ambasadorska mesta u islamskim zemljama.
Lider Saveza vojvođanskih Mađara Jožef Kasa ističe da je „odgovornost za budućnost Srbije prvenstveno na DS i DSS, pa i na G17, koji su nastali iz istog legla“.
– Sukob koji postoji među njima praktično žigoše i one koji sarađuju ili sa jednima ili sa drugima. Ali, na kraju krajeva, oni će biti primorani da sarađuju, ili će morati na sledećim izborima da prepuste vlast krajnjoj desnici, a to bi bila tragedija za ovu zemlju. SVM smatra da je naš zadatak da ih smirimo i povezujemo u interesu Srbije – rekao je Jožef Kasa, u obraćanju novinarima posle izbora. Rekao je da još nije dobio poziv za učešće u vladi, ali da ga očekuje.
Kandidat DS za premijera Božidar Đelić izjavio je da će u vladu pozvati Koaliciju Albanaca iz Preševske doline.
Poslanički kandidat Koalicije Albanaca iz Preševske doline Šaip Kamberi rekao je da će ta koalicija u parlamentu podržati stranke demokratske orijentacije i uspostaviti čvrstu saradnju sa drugim manjinskim partijama, pre svega predstavnicima Mađara i Bošnjaka. On kaže da je sigurno da ta koalicija neće sarađivati sa SPS i SRS.
Koalicija Albanaca iz Preševske doline saopštila je da će imati jednog poslanika u Skupštini Srbije, a to će biti lider Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.