Lokalni odbori za podršku protestima 1

“Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije će posle Uskrsa odlučiti da li ćemo i u kom obliku podržati protest studenata.

Izjašnjavanje naših kolega je u toku, a odbori Unije iz Čačka, Zrenjanina i Bačke Palanke već su doneli odluku da treba da podržimo naše đake i bivše učenike i sugerisali i ostalima da to učine”, izjavila je za Danas Jasna Janković, predsednica Unije.

Ona nije mogla da precizira na koji način bi prosvetni radnici, članovi tog sindikata, mogli da se priključe protestu, ali ukazuje da su zaposleni u obrazovanju spremni da podrže nepolitičke zahteve studenata. Jankovićeva ističe da je Unija u studentskim zahtevima prepoznala neke stvari za koje se i sama bori godinama unazad, što, kako kaže, pokazuje da su ih njihovi bivši đaci slušali. Studenti koji vode „Protest protiv diktature“ poslali su juče putem medija poziv prosvetnim radnicima u gradovima Srbije pozivajući ih da im se pridruže.

„Ušli smo u deseti dan ‘Protesta protiv diktature’, koji se u svim većim gradovima u zemlji održavaju zahvaljujući samoorganizovanim studentima i studentkinjama i svima drugima koji su ustali protiv samovolje i autoritarnosti vlasti. Dosad smo dobili podršku udruženja penzionera, sindikata vojske i policije, radničkih sindikata, različitih građanskih inicijativa, NUNS-a i drugih medijskih udruženja, kao i sindikata Nezavisnost RTS-a. Posebno nam je značajna podrška koju smo do sada dobili od radnica i radnika u obrazovanju, koji se već godinama nalaze na udaru vladine politike „štednje“. Želimo da tu podršku i uzvratimo”, navodi se u ovom otvorenom pismu i ponavljaju zahtevi koji su proglašeni u nedelju i ponedeljak, među kojima je prvi ukidanje diktature i kompletna smena političke elite.

U istoj koloni protiv režima

“Naši protesti prerastaju u borben i osvešćen pokret vođen socijalnim, političkim i ekonomskim zahtevima koji se tiču ogromne većine stanovništva Srbije. Zbog toga želimo još snažnije povezivanje s radnicima i radnicama fabrika u stečaju, štrajkačima, penzionerima, srednjoškolcima i prosvetnim radnicima – sa svima koji su na udaru ovog režima“, navodi se u pismu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Lokalni odbori za podršku protestima”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.