Lončar: Srbija ima reagense koji utvrđuju novi koronavirus 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Lončar je rekao da se situacija prati iz dana u dan i da je na beogradskom Aerodromu „Nikola Tesla“ postavljena najmodernija termovizijska kamera, koja svima koji udju detektuje telesnu temperaturu.

Ako se utvrdi da neka osoba ima povišenu temperaturu, smešta se u karantin, a zatim prebacuje na Infektivnu kliniku, gde se dalje prati njeno stanje, objasnio je ministar.

Prema njegovim rečima, Srbija je jedna od retkih zemalja koja već ima reagense za utvrdjivanje najnovijeg virusa, upravo na Infektivnoj klinici.

„Radimo sve što preporučuje Svetska zdravstvena organizacija, čak i više od toga“, rekao je Lončar i ukazao da je i predstavnik SZO u Srbiji rekao da je Srbija apsolutno u rangu svih razvijenih evropskih zemalja.

Preneo je i da danas poslepodne hitno zaseda Svetska zdravstvena organizacija, nakon čega će uslediti preporuke za dalje postupanje radi sprečavanja širenja virusa.

Srbija je pooštrila kontrolu na graničnim prelazima zbog koronavirusa, od koga je u Kini obolelo 400 i umrlo devet osoba, navodi se na sajtu Vlade Srbije.