Juče ispred zgrade u Njegoševoj Foto: S.M.

Petrovićeva je sa decom (desetomesečnim sinom i petogodišnjom ćerkom) i majkom iseljena u noći između četvrtka i petka nakon više od 14 sati drame, a kako B92.net saznaje, noć su proveli kod kume.

Osim toga, saznajemo i da im je dat rok od osam dana da iznesu stvari iz stana, kao i da je stan zapečaćen. Zbog iseljenja porodice Petrović ispred GO Vračar održan je protest.  Na protestu je bila i Snežana Petrović koja, kako kaže, ne može da veruje da je “došlo 50 policajaca da istera iz stana dvoje dece i dve žene“.

Snežana Petrović je sa dvoje dece “zaštićeni stanar“ u stanu koji se vodi na njenu svekrvu, ali je on u postupku restitucije vraćen starim vlasnicima.

Njegoševa ulica na Vračaru je blokirana u četvrtak u jutarnjim časovima kada su tamo stigle jake policijske snage, ali i veliki broj građana koji nisu dozvolili policiji da isele majku sa dvoje dece, a drama je trajala čitav dan dok kasno u noć.

Porodica Petrović u stanu na prvom spratu u Njegoševoj 65 živela je poslednjih 70 godina, navodi „Blic“.

Predsednica Udruženja zaštićenih stanara Maja Nešić za B92.net je izjavila da je „kompletan sudski postupak u ovom slučaju veoma sumljiv, zamagljen i podložan korupciji“.

Ona kaže da je sud utvrdio da je izvršenje o iseljenju neosnovano jer se pojavio vlasnik koji nema pravo da potražuje stan, za šta ima dokument koji to potvrđuje, kao i da je predmet po žalbi Snežane Petrović “pet meseci zadržavan u nečijoj fioci”. 

Komora: Izvršitelj radio po zakonu

Povodom medijskih objava o postupanju javnog izvršitelja u postupku iseljenja porodice Petrović iz stana u Njegoševoj ulici broj 65 u Beogradu, Komora javnih izvršitelja saopštava da je javni izvršitelj sprovodio pravnosnažnu i izvršnu odluku Prvog osnovnog suda u Beogradu.

Rešenjem o izvršenju Prvog osnovnog suda određeno je iseljenje izvršnog dužnika, a javni izvršitelj je postupio u skladu sa ovlašćenjima poverenim zakonom, piše u saopštenju, prenosi FoNet.

Podsećamo da stranke u postupku imaju mogućnost da zaštitu svojih prava ostvare pred nadležnim sudovima podnošenjem pravnih lekova, navodi Komora.

Komora javnih izvršitelja napominje da se postupkom izvršenja ostvaruje pravo izvršnog poverioca koje je utvrđeno u sudskom postupku, i da je efikasno izvršenje jedan od osnovnih uslova za ostvarenje vladavine prava i pravne sigurnosti.