Vojvođanska štrudla predstavljena je na takmičenju u Novom Miloševu u svim varijantama – sa sirom, makom, višnjama, orasima, jabukama i rogačom, ali i u svom najdužem izdanju do sada. Naime, najdužu štrudlu na svetu dugu 21,60 m napravile su učesnice ove manifestacije, a pojeli su je svi posetioci jer pravila ovog skupa to nalažu. Okupljena deca sladila su do kasno u noć makovnjačom ili makoškom, kako se ova štrudla popularno zove u Vojvodini.

Prema rečima Drage Nedin, predsednice Kola srpskih sestara, kruna takmičenja je da se deci i gostima podeli taj najveći od svih kolača, pravljen spretnim rukama šest žena i pečen u starinskoj peći na drva.

– Koristile smo 20 kilograma brašna, 10 kilograma maka, pet kilograma šećera, dve litre ulja, mast, kilogram kvasca i šećera i soli po ukusu. Potreban je pleh od tri metra, a pekle smo kolač u pekari, koji ima staru peć na loženje i zato je ukus fenomenalan – objašnjava Draga Nedin.

Najveća štrudla ove godine pripremljena je i ispečena za sat i po, a zbog nestrpljenja deca brzo je i podeljena. Prethodnih godina najveća štrudla je pravljena i od rogača, ali je zbog popularnosti na kraju prevagnula štrudla s makom.

U Miloševu se takmičilo oko stotinu domaćica, a prema oceni žirija pobedila je Gizela Kucalović iz Novog Miloševa, članica Kola srpskih sestara.

– Pobedila je moja študla a od čega drugog nego od maka, jer mak svi vole – kaže pobednica Gizela Kucalović.

Drugo mesto sa svojom štrudlom od sira zauzela je Ljiljana Đuričin, dok je na trećem mestu Borka Nedin sa štrudlom od rogača. Naredne godine ove vredne kuvarice mogle bi da uđu u Ginisovu knjigu rekorda ali će im, ipak, za tako nešto biti potrebna i pomoć muškaraca.

– Mi možemo da napravimo mnogo dužu štrudlu, dugu 100 metara ali ne postoji peć u kojoj se ona odjednom može smestiti da bi se ispekla. Zato će neko morati da nas isprati u našoj nameri da oborimo rekord – kaže Draga Nedin.

Izuzetno zanimljivo je bilo i na takmičenju u brzom jedenju štrudle, gde je pobedu odneo Igor Jelić, člna požarevačkog Kulturno-umetničkog društva. Sve pevače amatere natpevala je Jelena Pajić iz Novog Miloševa, dok je drugo mesto zauzela Sanela Ivanović. Nekoliko hiljada posetilaca tokom celog dana i do dugo u noć častilo se štrudlama i uživalo u veseloj atmosferi. Štrudlijada je ove godine uvrštena u deo uspešnog projekta 16 vikenda u novobečejskoj opštini, koji je organizovala opštinska uprava Novi Bečej.

 

Evropska interpretacija baklave

Najpoznatija štrudla na svetu je štrudla od jabuka, a potom sledi štrudla sa slatkim sirom. Štrudla je nemačka reč za kolač od vučenog testa, sa nadevom od voća, povrća i sira. Postala je popularna u 18. veku, tokom habzburške monarhije. Najstariji recept za štrudlu datira iz 1696. godine i nalazi se u gradskoj biblioteci u Beču. Nastala je po uzoru na turski specijalitet baklavu, sa tipično evropskom interpretacijom laganog testa i punjenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari