Foto: Pixabay / Pexels

Zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće je stvaranje poledice te iz Puteva apeluju na vozače da prilagode brzinu kretanja situaciji na putu i savetuju maksimalan oprez u vožnji.

Česte promene vremena sa povremenim snegom, u pojedinim krajevima i kišom, mogućom maglom i sumaglicom po kotlinama i duž rečnih tokova, zahtevaju veću pažnju u vožnji.

Ponovni dolazak hladnijeg vremena sa nižim temperaturama, posebno u jutarnjim i večernjim satima, donosi mogućnost stvaranja poledice koja predstavlja još jednu opasnost u vožnji, posebno na putevima preko planinskih prevoja. Neophodno je da vozači smanje brzinu, povećaju odstojanje između vozila, izbegavaju nagle promene pravaca i nagla zaustavljanja.

Prema najavama meteorologa na putevima u višim planinskim, a ponegde i u nižim predelima, u toku današnjeg dana se očekuju snežne padavine na koje vozači moraju biti spremni, a zbog kojih je uvek neophodno posedovati obaveznu zimsku opremu. Prognoza za danas i sutra predviđa u južnim, jugoistočnim i istočnim krajevima da će doći do formiranja snežnog pokrivača, u nižim predelima od 5-10 centimetara, a u planinskim od 15-25 centimetara.

Na ostalim putnim pravcima I prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara cm na teritoriji Valjeva, Novog Pazara, Bačke, Zaječara, Ivanjice, prepručena je oprezna vožnja.

Na državnim putevima II prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Mačve, Novog Pazara, Zaječara, Kruševca, Užica, Ivanjice, Čačka, gde se takođe peporučuje se oprezna vožnja. Isto važi i za putne pravce III na teritoriji Vranja, Mačve, Novog Pazara, Zaječara, Užica, Ivanjice, Čačka. Iz Puteva posepno napominju vozače iz Vranja, gde je moguća pojava odrona, nanosa i osulina.