Reč je o metodi kojom se kamen „usitni“ pošto se kroz kožu uđe u bubreg (perkutana litotripsija). Novi aparat, na kojem će se raditi ove procedure, nabavljen je donacijom opštine Stari grad.

Primenom novog uređaja, pored aparata za endoskopsko (iznutra) i ultrazvučno razbijanje kamena (spolja), sada čak 99 odsto kamena u bubregu može da se reši bez klasičnog hirurškog postupka. Nova procedura do sada je primenjena na desetak pacijenata. Na taj način lečenje je jeftinije, zadržavanje u bolnici kraće, a oporavak znatno brži.

– Od 1994. godine kamen u mokraćnom kanalu lečimo bez hirurškog reza i do sada smo obavili više od 6.000 endoskopskih procedura. Kroz prirodne puteve endoskopskim aparatom se dolazi do kamena koji se onda razbija uz korišćenje kompresivnog vazduha. Pored toga, većsedam godina radimo i razbijanje kamena u bubregu ekstrakorporalno – izvan tela, ESWL aparatom koji koristi ultrazvučni talas. Kombinacijom ove dve metode uspevali smo da, bez operacije, rešimo 97 odsto kamenaca u urinarnom sistemu – objašnjava za Danas prim. dr Božo Vavić, načelnik Centra za urologiju.

Međutim, za kamen u bubregu veći od dva centimetra, koji ispunjava sve šupljine (koraliformni) ili anomalični bubreg s kamenom – izlaz je u novoj metodi. Kroz minimalni rez ulazi se kroz kožu do bubrega, pod ultrazvukom, i veliki kamen razbija uređajem litoklast, uz kompresivni vazduh kao udarni talas. U istom zahvatu vade se i delići razbijenog kamena.

– Najvažnije je da nema teške operacije, zbog čega je postoperativni tok mnogo lakši za pacijenta. Perkutana litotripsija, preko kože, primenjivana je ranije, ali se odustalo zbog velikog zračenja i terapeuta i pacijenta, jer se u bubreg ulazilo pod rendgenom. Sada radimo samo sa ultrazvukom – objašnjava dr Vavić.

Prema rečima dr Nebojše Jeremića, broj pacijenata s komplikovanom kalkulozom se povećavao, a u nekim slučajevima rešenja gotovo da nije bilo, a ti pacijenti završili bi na hemodijalizi. On ističe da je nova metoda zahtevna, jer podrazumeva iskustvo urologa kako u endoskopiji, tako i pristupu kroz kožu do bubrega. Tek kada bude primenjena na 50-ak pacijenata, može se smatrati osvojenom, ali za sada sve ide dobrim putem.

– Sa implementacijom ove procedure nije nam cilj da se poredimo bilo sa kojom ustanovom u zemlji, većsa centrima i izvan regiona, poput onih u Turskoj koji zbog vode, klime, načina ishrane i drugih faktora imaju veliki broj slučajeva s kalkulozom bubrega – napominje dr Jeremići dodaje da Centar za urologiju KBC “Zvezdara” jedini u Srbiji radi laparoskopske urološke operacije, a do sada je urađeno više od stotinu tih zahvata.

Pacijentu Zoranu T. (51) iz Beograda nedavno je novom metodom odstranjen kamen prečnika pet centimetara, koji je ispunjavao sve šupljine bubrega. Tim predvođen dr Vavićem obavio je složeni zahvat koji je trajao bezmalo pet sati zbog razbijanja samog kamena, koji je potom u komadićima i izvađen usisnom pumpom. Bubreg je sačuvan, a, kako je rez od svega jednog centimetra, pacijent se brzo oporavlja. U inostranstvu slične slučajeve prikazuju kao veliki uspeh, ako se veliki kamen odstrani iz dva puta. U zapadnoj Evropi, zbog dobre dijagnostike i specifične ishrane ovakvih slučajeva praktično i nema.

Urološko odeljenje na Zvezdari izborilo je imidžneformalnog centra za lečenje kalkulozne bolesti, a stručnjaci ove kuće izražavaju nadu da će to uskoro prerasti u zvaničnu formu referentnog centra – prema broju obavljenih intervencija, kao i prema složenosti slučajeva.

Rezultati koje ostvaruju vrsni urolozi – Božo Vavić, Saša Patrnogić, Vlada Radojević, Nebojša Jeremić, Saša Tomovići drugi zavređuju i sistemsku podršku. Za sada su njihovi uspesi spoj entuzijazma i iskustva. Ministarstvo zdravlja prepoznalo je dosadašnje rezultate i uvođenje novih metoda, tako da će u narednom periodu ova kuća postati referentni centar za lečenje kalkuloza u urinarnom traktu.

Oprema i procedure

Sredstvima Ministarstva zdravlja kupljen je aparat za ultrazvučno razbijanje kamena i stub za laparoskopiju, dok je opština Stari grad donirala litotriptor, renoskop i perkutani nefrolitotriptor. Time je, kažu u ovoj kući, opremljenost zaokružena, ali je potrebno periodično zanavljanje jer se optika na uređajima uništava sterilizacijom. Inače, do sada je urađeno više od 6.000 endokopskih procedura, 2.500 ultrazvučnih razbijanja i desetak na novom uređaju.