Foto: Medija centar

Populistički mediji i populistička vlast su spojeni sudovi, oni jedni druge podržavaju a rodno mesto im je politika. Iz tog prostora zrači populizam i zahvata sve, naročito medije, koji su u čudnoj sprezi i štite populističku vlast, kaže za N1 Vesna Mališić. Ona smatra da mediji izlaze iz medijskog prostora i ulaze u prostor vulgarne populističke propagande.

„Politika proizvodi svoju stvarnost, svoje medije, svoje analitičare, svoju parastvarnost, komunicira s imaginarnim narodom i mediji su samo kanal za distribuiranje te vrste poruka. Mi ne znamo drugačije, nemamo drugačiju atmosferu od devedesetih, populizam je jačao, slabio, sada je u usponu, zamahu, postali smo školski primer“, navodi Mališić.

Osvrnula se na nedavnu izjavu predsednika Aleksandra Vučića.

„Kada se kaže da vođa najbolje zna, predsednik Vučić je u poslednjem intervjuju rekao da ne treba narodu da objašnjava šta misli i šta je stvarnost, i rekao da treba njega da slušaju, jer bolje zna. On je nacrtao kako izgleda populistička vlast u kojoj mediji nemaju ulogu, mediji koji kritikuju vlast“, navela je ona.

Profesorka Fakulteta dramskih umetnosti, Milena Dragićević Šešić gostujući na N1 rekla je da kada je politički populizam uzimao maha, poneki mediji su se ponašali profesionalno, da bi danas, smatra, populistička retorika zahvatila medije koji će iz stvarnosti birati fraze koje im odgovaraju.

„A u tome će im pomagati političari, koji će uvesti po populističku retoriku u javni život, a nema nikakve uredničke kontrole. Vlada novac i ostvarivanje bliskosti s političkim moćnicima i mediji postižu neverovatnu količinu populizma. Činjenice više nisu važne ni za političare ni za medije. Populizam se bori protiv znanja, tradicionalnih društvenih elita, a kod nas su tradicionalne društvene elite – elite znajnja“, kaže Dragićević Šešić. 

Ona kaže da je pojam javnog dobra potpuno izgubljen u retorici i da ga zamenjuje nacionalni interes, za koji niko ne zna da kaže šta je.

„Nacionalni interes je nešto što je toliko važno za sve nas, te tako prištedite, trpite, jer je sve to u nacionalnom interesu zarad bolje budućnosti. On pokriva sve promašaje vlasti, sve za šta nemaju rešenje, od pitanja Kosova, ćirtilice, saradnje sa RS. Populizam je stalno u odbrani države, u strahu od nečega. Uvek od nekog drugog, on bez straha nema razloga da posotji, ne postavlja se zbog toga šta je nama važno, nego je uvek odbrana od nekog drugog, od silne zaštite vidimo da sprskog naroda nema na mnogim teritorijama za koje se nekadašnja populistička vlast, od koje su neki i sada na vlasti, zaklinjala da su stalne srpske teritorije“, rekla je Dragićević Šešić. 

Vesna Mališić navodi da možemo da vidimo da populistička retorika barata kolektivističkim terminima – narod i nacija i dodaje da tu nema građanina.

„Gde nema građanina, nema demokratije. Ne msili se o građaninu kao osnovi demokratije, već na te kolektivističke parole. Slušajući predsednika, kada je u intervjuu insisitao da je N1 američka televizija, on se obraća onima koji imaju predrasudu da američka znači CIA televizija. Obraćanje širokim masama za koje se tabloidi potrude da učvrste stereotipe, da ne misle već da reaguju kako vlast želi“, kaže Mališić. 

Novinarka NIN-a kaže da ako imate vlast koja ima opsesiju da proizvede rezultat 50 +, onda ona pribegava populističkim metodama, u kojima je sve je dozvoljeno.

„Nema ideologije, može da bude proruska, proamerička, sve da se postigne rezultat. Ne treba da se misli već da se podržava. Zbog toga se ojačavaju tablodidni i visoko komercijalni sadržaji, koji će činiti da se stvori masa koja će da podržava vlast. Kritički mediji promišljaju stvari, otvaraju pitanja, zato nema debatnih emisija, nema ih ni na javnom servisu. Nema polemike, razgovora, intervjua, nemate jednak pristup svih ljudi medijima. Stavljate grupaciju u senku populističke politike, koja mora da proizvede izborni rezultat“, rekla je Vesna Mališić.