Ukrajinske snage juče su u zoru napale uporišta separatista u Marijupolju i nakon žestokih borbi preuzele kontrolu nad tim lučkim gradom na jugoistoku Ukrajine.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsenij Avakov izjavio je da su bezbednosne snage uspešno uspostavile kontrolu nad uporištima separatista. Prema njegovim rečima, na zgradi gradske opštine podignuta je nacionalna zastava, a operacija koja je počela u zoru „teče po planu“. U borbama su ubijena petorica proruskih pobunjenika, izvestio je Bi-Bi-Si, a najmanje četvorica pripadnika ukrajinskih snaga su ranjena.

Dobri poznavaoci prilika naglašavaju da poslednja operacija u Marijupolju predstavlja uspeh nakon niza neuspešnih akcija ukrajinskih snaga. Oni, međutim, dodaju da su za ovaj lučki grad i ranije vođene žestoke borbe, te da se ne može isključiti mogućnost da se pobunjenici vrate i pokušaju da ponovo uspostave kontrolu. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je da je zahvaljujući ukrajinskim vojnicima situacija stabilizovana.

Kako su izvestile agencije, prenela je Beta, Porošenko je predstavio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu svoj mirovni plan za istok Ukrajine, ali je izrazio žaljenje zbog ulaska ruskih tenkova na ukrajinsku teritoriju. „Ukrajinski predsednik je obavestio Vladimira Putina o svom planu za rešavanje situacije na jugoistoku Ukrajine“, izjavio je portparol Kremlja Dmitri Peskov. To je bio prvi razgovor dvojice zvaničnika posle prošlonedeljnog kratkog susreta u Francuskoj, prilikom obeležavanja savezničkog iskrcavanja u Drugom svetskom ratu.

U međuvremenu, ruska komesarska za ljudska prava Ela Pamfilova sastala se juče u Harkovu, na istoku Ukrajine, s Valerijom Lutkovskajom, zvaničnicom ukrajinskog parlamenta zaduženom za ljudska prava. Na dnevnom redu sastanka bila je situacija u vezi sa ljudskim pravima na jugoistoku Ukrajine, navodi se na sajtu Pamfilove, javila je agencija Itar-tas, a prenela Beta. Lutkovskaja je saopštila da bi posle sastanka trebalo da bude formirana komisija koja će biti zadužena za praćenje situacije i sprečavanje kršenja ljudskih prava na teritoriji Donjecka i Luganska.

Nastavljaju se pregovori o gasu

Brisel /// Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger juče nije isključio mogućnost da pregovori EU-Rusija-Ukrajina o gasu budu nastavljeni danas. Trilateralni pregovori o problemu nagomilanog ukrajinskog gasnog duga prekinuti su u sredu kada je Ukrajina odbacila rusku ponudu za dobijanje popusta na gas, koju je Putin nazvao „partnerskim sporazumom“. Moskva je zbog duga zapretila prekidom isporuke gasa Ukrajini, što bi moglo da ugrozi i veliki broj članica EU koje se snabdevaju preko te zemlje.