Marinović: Novim predlogom zakona značajno veća ovlašćenja povereniku 1Foto: Poverenik Milan Marinović

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović ocenio je danas da su predloženim izmenama zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, toj nezavisnoj instituciji data „značajno veća ovlašćenja“.

Komentarišući navode nevladinih organizacija da se predloženim izmenama zakona umanjuju prava građana a štite organi vlasti, poverenik je kazao da u predlogu tog aktima „više razloga za optimizam nego za brigu“.

„Novim predlogom data su značajno veća ovlašćenja povereniku. Upravo su nevladine organizacije predložile da poverenik dobije mogućnost vršenja inspekcijskog nadzora što pokazuje veliko poverenje u poverenika i što bi trebalo da vodi ka većem ostvarenju prava“, naveo je Marinović za Radio televiziju Vojvodine (RTV).

On je ipak rekao da poverenik i dalje neće biti u mogućnosti da natera organ vlasti da pruži traženu informaciju od javnog značaja.

„Ako ne dodje do davanja informacija a sva sredstva su iscrpljena, uključujući i novčane kazne, poverenik nema mogućnost da natera organ vlasti da pruži informaciju“, kazao je Marinović.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.