Foto: FoNet / BeoInfo

Njih će škole moći da zaposle ukoliko nema odgovarajućeg kadra propisanog pravilnikom o vrsti stručne spreme nastavnika koji mogu da predaju izborne predmete u osnovnoj školi. U Ministarstvu prosvete kažu da se razmišlja o mogućnosti da master učitelji mogu da predaju i informatiku od petog do osmog razreda, koja je od prošle godine obavezan predmet, ali da tome treba da prethode obuke nastavnika.

– Nama nije cilj da budemo konkurencija onima koji su završili Elektrotehnički ili Matematički fakultet, a imaju interesovanje da rade u obrazovanju. Međutim, većina njih nije motivisana da radi za platu od 45.000 dinara, a potreba da ovim kadrom postoji. Tokom pet godina školovanja i kroz izborne predmete učitelji mogu da steknu kompetencije da predaju informatiku u osnovnoj školi. Smatram da će master učitelji biti bolji nastavnici od inženjera koji su završili tehničke fakultete, jer sadržaji iz informatike u osnovnoj školi nisu komplikovani, a važniji je način predavanja, za šta su naši studenti potpuno osposobljeni – kaže za Danas Danimir Mandić, dekan Učiteljskog fakulteta u Beogradu.

Osim master učitelja sa 90 ESP bodova iz informatike i računarstva, ovaj izborni predmet moći će da predaju i strukovni specijalisti ako u okviru završenih studija imaju položenih najmanje pet informatičkih predmeta (od toga najmanje jedan iz programiranja i isto toliko iz oblasti objektno orijentisano programiranje) i najmanje dva predmeta iz matematike ili teorijskog računarstva. Ove novine predviđene su izmenama pravilnika o vrsti stručne spreme koji definiše koji nastavnici mogu da predaju izborne predmete u osnovnoj školi. 

Predškolci zadovoljni povišicom plata

Beograd – Prosečna plata u predškolskim ustanovama u Beogradu iznosi 40.000 dinara, a povišica od 10 odsto biće isplaćena 5. februara sa obračunom za januar, kažu za Danas u Gradskom odboru samostalnog sindikata radnika predškolskog vaspitanja i obrazovanja Beograda.

Predsednica tog sindikata Snežana Jović za naš list ističe da su zaposleni u predškolskom obrazovanju zadovoljni najavljenim povećanjem zarada, jer je, kako kaže, to pokazatelj da nadležni misle na one koji brinu o 60.000 dece u Beogradu.

– Dogovor je postignut nakon niza sastanaka sa gradskim sekretarom za obrazovanje i dečju zaštitu Slavkom Gakom jer za stolom konačno imamo nekoga ko razume naš položaj, ko se bori da što više dece bude uključeno u predškolsko obrazovanje, ali i ko misli o uslovima rada zaposlenih – kaže Jović.