Matić: MUP da zaštiti novinare 1Foto: Medija centar

U saopštenju, koje potpisuje predsednik Komisije Veran Matić, ocenjuje se da Ilustrovana politika nastavlja sa „opasnom spiralom laži“, sa kojima se počelo u tekstu „Ćuruvija dočekao bombe“ u Politici ekspres nekoliko dana pred ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine i da je iznela optužbe da je bombardovanje produženo zbog uticaja novinarke Ljiljane Smajlović na Vašington post.

Matić je upitao da li se umesto rasvetljavanja ubistva Ćuruvije, sada crta meta na Ljiljani Smajlović i da li Smajlović sad treba da se kreće gradom vodeći računa ko je prati.

„Izgleda neverovatno da se ovakvi tekstovi pojavljuju skoro dvadeset godina posle uništenja Dnevnog telegrafa i Evropljanina i ubistva Slavka Ćuruvije“, ocenio je Matić.

U saopštenju se dodaje da je Smajlović članica i jedan od inicijatora osnivanja Komisije za istraživanje ubistava novinara, koja je osnovana upravo zbog toga što 15 godina posle ubistva Ćuruvije nije bilo razrešeno ko ga je ubio.

Kako se dodaje, optužnica za ubistvo Ćuruvije podignuta je na osnovu brojnih dokaza, a suđenje se odvija uz brojne kontroverzne odluke suda i pokušaje eliminacije ključnih dokaza, bez doslednog izvođenja dokaza u potpunosti, bez saslušanja glavnog istražitelja u ovom slučaju.

„Paralelno sa ovakvim odlukama sudskog veća, pokrenuto je i opravdavanje buduće moguće oslobađajuće presude aktiviranjem ‘profesionalaca’ koji su se dokazali 1990-ih, kao što su Đorđe Martić i Goran Kozić“, navodi se u saopštenju.