Matić: Tužiću Kozića zbog teksta u Ilustrovanoj Politici 1Veran Matić Foto: FoNet/ Božidar Petrović

„Svakako ću podneti krivičnu prijavu protiv (Gorana) Kozića jer se on pojavljuje kao višestruki povratnik u ovakvim slučajevima, sa ovakvim diskreditacijama, lažnim optužbama“, rekao je za RSE novinar Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara i upravnog odbora Fonda B92, piše portal Radio Slobodna Evropa.

Povod je poslednji u nizu tekstova objavljenih u Ilustrovanoj Politici, nedeljnika u sastavu kompanije Politika čiji je većinski vlasnik država Srbija, a u kojima se već mesec i po dana vodi kampanja protiv Matića i novinarke Ljiljane Smajlović, članice Komisije.

„Nastojaću da to suđenje bude veoma važno i za njega i da zaustavi tu njegovu potrebu koja stoji i u imenu njegove rubrike ’Ovaj čovek je neuništiv’. Jednostavno je nedopustivo da iznova ciklično imamo ponavljanje ovakvih zaista presedana nedopustivih u novinarstvu i u civilizovanom društvu“, rekao je Matić za RSE.

Na naslovnoj strani poslednjeg broja Ilustrovane Politike objavljena je fotomontaža slike Bogorodice kako hrani Isusa sa likovima Smajilovićeve i Matića, kao i ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skata.

U tekstovima koje potpisuju Goran Kozić i Đorđe Martić, pomenuti novinari nazivaju se lopovima, antiratnim profiterima i izdajnicima, a nabrojane su i nagrade i priznanja koje je Veran Matić dobio tokom svoje novinarske karijere i humanitarnog rada.

To je niz vređanja i diskreditacija koji je započeo naslovnicom „Psi su pušteni“ od 30. oktobra, a nastavljen 13. novembra tekstom u kojem se Ljiljana Smajlović praktično krivi za NATO bombardovanje Srbije.Autori ovih tekstova, Kozić i Martić poznati su još iz vremena režima Sl

obodana Miloševića devedesetih godina, kada su bili na visokim pozicijama u državnim medijima. Kozić je bio glavni urednik TV Politika, dok je Martić bio urednik Ekspres Politike, u vreme kada je objavljen tekst „Ćuruvija dočekao bombe“, koji je bio deo kampanje protiv novinara i vlasnika „dnevnog Telegrafa“ Slavka Ćuruvije nakon čega je i ubijen.

Podsetimo da je jedan od dvojice autroa spornih teksotva, Goran Kozić, u utorak saopštio da podnosi ostavku sa mesta Savetnika glavnog i odgovornog urednika „Ilustrovane politike“. U obrazloženju svoje ostavke, posebno se izvinio državnom vrhu Srbije.