„U slučaju odbijanja Gradskog zavoda za veštačenje iz Beograda da u dva navrata postupi po rešenju Poverenika, kao i da građaninu D.D. dostavi tražene informacije, želimo da kažemo da je Upravni inpektorat od Gradskog zavoda za veštačenje zatražio izjašnjenje, obzirom da u tom trenutku nije imao informaciju o tome da li je rešenje izvršeno. Da bi se ta činjenica utvrdila, pristupa se inspekcijskom nadzoru. Ukoliko se utvrdi da rešenje nije izvršeno, podnosi se prekršajna prijava, kako je predviđeno Zakonom“, navodi se u odgovru za Danas Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Oni dodaju za naš list i da je napomena Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da Ministarstvo nije reagovalo u 266 slučajeva tokom ove godine je veoma ozbiljno uzeta u razmatranje.

„U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave je došlo do personalnih promena i potrebno je određeno vreme da se ustanovi da li je i u kojim tačno situacijama izostala reakcija. Saradnja sa svim državnim institucijama jednako nam je važna, a posebno sa onima koji imaju kontrolnu ulogu, kao što je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti“, kažu za Danas u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. 

Poverenik Šabić je danas ukazao u pismu ministarki Ani Brnabić na zabrinjavajuće neadekvatan odnos Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu prema obavezama koje ono ima po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.